Performanță uriașă pentru tinerii liceeni ai Colegiului Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu

975

Echipa de robotică TECHNOGODS a ajuns în semifinala concursului mondial de robotică și tehnologie First Tech Challenge de la Detroit, SUA.

10 tineri din Târgu Jiu au făcut istorie în acest weekend la Detroit. Este vorba despre echipa de robotică de la Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu avându-i ca mentori pe Mihaela Runceanu, profesor informatică și Alex Budin, programator și pasionat de robotică. TECHNOGODS ROBOTIC TEAM, căci despre ei este vorba, și-au câștigat dreptul de a reprezenta România la această competiție după ce, la finele lunii martie, s-au „bătut” cu echipele de la 90 de licee din țara noastră, în cadrul concursului FIRST Tech Challenge, în acest moment, cel mai mare concurs de robotică din țară. FIRST tech Challenge a înregistrat anul acesta peste 1.200 de tineri, în al doilea sezon de când a intrat în România. TECHNOGODS a participat și anul trecut la faza națională a acestui concurs situându-se atunci pe locul 13. Cei 10 de la TECHNOGODS- Mihai Purvuleț, Ion Duiu, Vlad Udrescu, Andrei Dumitrescu, Octavian Stamatoiu, Robert Șandru, Daniela Nicola, Eduard Popescu, Denis Zoican și Ovidiu Rusu au plecat de la Târgu Jiu animați de o puternică dorință de reușită, motivați la maxim după munca depusă în ultimele 7 luni.

La Detroit s-au întâlnit 128 de echipe din 24 de țări, România fiind reprezentată de 6 echipe. Au fost constituite 2 divizii, EDISON și OCHOA, fiecare din 64 de echipe. Echipa de la Târgu Jiu a câștigat 9 meciuri consecutiv în 2 zile, fapt ce a situat-o pe locul 4 în divizia Edison asigurându-i astfel un loc în semifinală. TECHNOGODS a fost cea mai bine plasată echipă românească, clasamentul final pe divizii al echipelor românești fiind: Technogods locul 4, Edison, Team RO001 Xeo Alba Iulia locul 16, Edison, AutoVortex FAN Courier locul 35, Edison, 5843 AutoVortex Romania locul 12, Ochoa Quantum Robotics #14270 locul 37, Ochoa QUBE locul 64, Ochoa. Technogods a fost apoi căpitan de alianță în semifinală.

Mihaela Runceanu, cea care le-a insuflat elevilor săi pasiunea pentru robotică spune că „este incredibil că am ajuns aici și ne bucurăm enorm. Este rodul unor luni de muncă asiduă. Elevii sunt pasionași, au învățat unii de la alții și s-au susținut reciproc. Este o echipă foarte motivată care a muncit enorm”.

FIRST Tech Challenge este cel mai mare concurs de robotică la nivel mondial. La concursul din România au fost şi reprezentanţi ai companiilor finanţatoare, care îşi vor alege viitorii ingineri şi programatori. Reprezentanții României la Detroit au avut şansa să se facă remarcaţi de companii gigant din domeniul tehnologiei, precum SpaceX sau NASA: „Anul trecut trei echipe au trecut în faza mondială din SUA, anul acesta vor fi trimise patru echipe. Partenerii noştri au şi ei reprezentanţi aici, anul trecut au luat nişte copii, le-au dat nişte proiecte. Ţiriac Holding i-a chemat la Ţiriac Collection şi le-au oferit un internship. Da, sunt companii aici care se uită la talente, cu atât mai mult în SUA, unde vor avea standuri Boeing, SpaceX sau NASA”, spune Dana Războiu, reprezentanta fundației Națiune prin Educație, cea care a adus competiția FIRST Tech Challenge în România.

Ken Johnson, CEO al First Tech Challange la nivel global, spune că în doar doi ani România a reuşit să ajungă cu concursul de robotică la o prezenţă în 8% din licee, ceea ce este enorm având în vedere că în Statele Unite, unde programul este de peste 10 ani, prezenţa este de 11%-„Copiii integraţi în acest program merg la Amazon, Tesla sau NASA. România a avut o viteză de creştere mai mare decât a oricărei alte ţări din cele 24 unde este prezent acest concurs“, a spus Ken Johnson, prezent în weekend la Bucureşti, la a doua ediţie a BRD First Tech Challenge.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here