Pereţi ignifugi la Casa Iris! Năpăstuiţii adăpostiţi aici, neafectaţi de lucrările de renovare a sediului

349

La începutul acestei săptămâni, administraţia de la Târgu-Jiu a dat startul unor lucrări de renovare la Centrul Social de urgenţă Casa Iris. Totuşi, autorităţile locale dau asigurări că cei cazaţi în această perioadă la Casa Iris nu sunt afectaţi de modernizările interioare demarate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, Loredana Covei, numărul asistaţilor care apelează la Centrul Social de urgenţă Casa Iris a crescut în ultima lună ca urmare a instaurării perioadei geroase. Deşi momentan numărul celor cazaţi la Casa Iris nu este unul peste capacitatea spaţiului, municipalitatea este pregătită să facă faţă unui număr mai mare. “În prezent, Casa Iris găzduieşte un număr de nouă femei, trei copii şi 17 bărbaţi. Toţi cei cazaţi aici nu sunt afectaţi de lucrările demarate la începutul acestei săptămâni de renovare a unităţii. Practic, se lucrează la interioare, se încarcă pereţii cu material ignifug pentru a rezista la incendii. Se lucrează numai pe interior, dar oamenii sunt primiţi în continuare în Centru, nefiind afectaţi de aceste lucrări. Casa Iris avea autorizaţie de la ISU însă deoarece legislaţia în domeniu s-a schimbat în urmă cu un an de zile, s-a impus efectuarea unor astfel de lucrări de renovare la Casa Iris”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu.

Investiţie de peste 74.000 de lei
În şedinţa de Consiliu Local din septembrie 2016, consilierii locali au aprobat recompartimentarea interioară a Casei Iris, deoarece construcţia nu îndeplineşte cerinţele legale pentru obţinerea autorizaţiei ISU de funcţionare, fiind necesare modificări interioare şi montarea unui sistem de detecţie şi avertizare de incendii. “Investiţia constă în recompartimentări interioare din ghips carton rezistent la incendiu, realizare de pardoseli antiderapante, refacere hidroizolaţie şi montare sistem de detecţie şi avertizare incendiu automatizat”, se arată în referatul întocmit de specialiştii Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Întreaga investiţie are costuri estimate în cuantum de 74.328,50 de lei, precum şi durată de execuţie a lucrărilor de maxim 6 luni de la debutul acestora.
Casa Iris dispune de 32 de locuri, fiind un centru de urgenţă pentru persoanele fără adăpost de pe raza municipiului Târgu-Jiu, inaugurat în anul 2009. În acest spaţiu, cei care sunt găzduiţi beneficiază de bune condiţii de igienă, asistenţă medicală primară, supraveghere şi chiar consiliere, la sediul centrului existând un asistent social şi un psiholog voluntar pentru cei care solicită consilierea. Casa Iris dispune de două dormitoare: unul pentru femei şi unul pentru bărbaţi; fiecare dintre ele are 16 locuri, cu paturi suprapuse. Există băi separate pentru femei şi pentru bărbaţi, cu cabină de duş şi toalete, precum şi o bucătărie comună şi o sală de mese cu toate dotările necesare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here