Percheziții la Bolboși și Dragotești

1318

Peste 100 de percheziții au fost făcute, ieri, în 25 de județe și în București, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin infracțiuni de fals și de serviciu. Verificări au fost făcute și în județul Gorj. Polițiștii de investigare a criminalității economice, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice și a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, s-au oprit la sediile Primăriilor Bolboși și Dragotești.
,,Avem o verificare pe niște contracte mai vechi, legate de achiziția unor bănci stradale, anii 2010-2011. Nu eram primar atunci, dar am făcut și noi, în decembrie, achiziții de bănci, nu de la aceeași firmă. Sunt luate de pe SEAP. Sunt vizate mai multe firme. Atunci nu cred că se lucra pe SEAP. Acum orice achiziție mai mică de 4.000 se face pe SEAP. Atunci probabil era cu cererea de ofertă, era altfel legislația. Nu știu ce valoare a avut, probabil că prejudiciul să fi fost făcut prin neplata TVA-ului, dar la noi băncile sunt, se fac verificări în teren. Le-a adus, au fost plătite, acum se fac verificări dacă sunt băncile acolo, probabil din 2010, le-au dat pe la cetățeni, le-au pus pe la instituții, s-au mai rupt de 10 ani. Nu au audiat persoane, au ridicat documente. Se află în teren, fac verificări la bănci”, a declarat, pentru Gorjeanul, Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboși. Documente au fost ridicate și de la sediul Primăriei Dragotești. ,,A trecut cineva, nu știu de unde, a ridicat niște acte. Nu era o speță cu primăria, decât că s-a facturat pe primărie ceva, ce s-a și adus, deci mai multe informații nu pot să dau. Știu că s-au ridicat niște acte, atât!”, a spus primarul comunei Dragotești, Vili Pasăre.
Potrivit anchetatorilor, prejudiciul total cauzat bugetului de stat ar fi de aproximativ 2.000.000 de euro.,,La data de 8 ianuarie 2020, polițiștii de investigare a criminalității economice efectuează 102 percheziții domiciliare și pun în aplicare 15 mandate de aducere. Activitățile se desfășoară în județele Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Buzău, Ilfov, Brăila, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu, precum și în București, la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți comerciale și instituții.
Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Giurgiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de amenințare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare și instigare la abuz în serviciu. Prejudiciul estimat, cauzat bugetului de stat este de 2.000.000 de euro. Din cercetări a reieșit că mai multe instituții din țară ar fi efectuat plata unor achiziții fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituției sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziția era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepții ale mărfurilor achiziționate.
Aceste achiziții ar fi fost făcute de la diferite societăți comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleași persoane fizice, au sediul social și domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate și care au înregistrat venituri doar din încasări de la unități administrativ-teritoriale, instituții de învățământ și alte instituții”, potrivit unui comunicat al Poliției Române.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here