Percheziţii DIICOT pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, la AVI INSTANT

286

Poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi Bucureşti şi ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu-Jiu, împreună cu procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Craiova au efectuat, marţi dimineaţa, şapte percheziţii la sediile mai multor societăţi comerciale, pe raza judeţului Gorj şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni ce a vizat destructurarea unei grupări specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat DIICOT, din investigaţii a reieşit că în perioada 2010 – 2012, persoanele bănuite, printre care reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale, ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional, în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor.
Astfel, începând cu anul 2010 liderul grupării, M.M.S, cetăţean britanic de origine libaneză, asociat unic şi administrator la S.C. SAM PLUS INTERNAŢIONAL S.R.L. Bucureşti, a iniţiat şi coordonat atât direct, cât şi prin persoane interpuse, o serie de societăţi fantomă (S.C. Agro Delta Expres S.R.L., S.C. Fustok Impex S.R.L., S.C. Bordeaux Business S.R.L., S.C. Evolvo Trade S.R.L.), prin intermediul cărora se efectuau livrări către S.C. AVI INSTANT S.R.L. Tg-Jiu, firma coordonată de un alt membru al grupării, cât şi mai multe societăţi înmatriculate în Bulgaria către care au fost efectuate livrări cu caracter fictiv intracomunitar. Fiecare membru al grupării avea atribuţii bine determinate, cum ar fi completarea facturilor false, a proceselor verbale de lăsare în custodie, contracte comerciale, documente privind calitatea mărfurilor, plata celor implicaţi, închirierea spaţiilor de depozitare. Mărfurile provenind atât din producţia internă a SC AVI INSTANT SRL Tg. Jiu, cât şi din alte surse, au fost tranzacţionate pe piaţa internă, fiind purtătoare de TVA a cărui colectare nu s-a făcut de către agenţii comerciali implicaţi. În acte, aceste mărfuri ar fi fost folosite pentru diminuarea masei impozabile şi creşterea artificială a TVA-ului deductibil. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este în valoare de 4.375.512 de lei.
La sediul DIICOT – ST Craiova au fost audiate şapte persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Serviciul Român de Informaţii.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here