Percheziţii DIICOT în Gorj, afaceristul Izvoranu vizat de anchetă

448

Procurorii DIICOT şi ofiţerii de la Crimă Organizată au făcut, joi dimineaţă, 85 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Timiş, Dâmboviţa şi municipiul Bucureşti, fiind vizată o reţea specializată în evaziune fiscală. Şeful Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micşoniu, şi soţia acestuia au fost ridicaţi de oamenii legii de la locuinţa lor şi duşi la audieri.

Surse din cadrul anchetei declarau că în reţea ar fi implicaţi mai mulţi oameni de afaceri. Membrii grupării înregistrau facturi fictive la firmele pe care le aveau în calitate de acţionari majoritari sau asociaţi. “În cauză, există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au identificat mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei au emis facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea”, se arată într-un comunicat DIICOT. Potrivit comunicatului, grupul infracţional organizat a furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente. “Ulterior, sumele erau retrase în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate, iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute”, se precizează în comunicat.
Conform DIICOT, astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie care a dus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 28.900.000 de lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.

Afaceristul Izvoranu, abonat la contractele din Gorj
“S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit niciun furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv, borderouri achiziţii fier vechi, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionari bancari”, mai precizează DIICOT.
Procurorii ar urma să pună în aplicare 38 de mandate de aducere. Între persoanele care vor fi audiate se numără oamenii de afaceri Constantin Bădescu, Constantin Izvoranu, soţia şefului Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin, dar şi avocatul omului de afaceri Constantin Bădescu, Sorin Crudiu, au precizat sursele din cadrul anchetei. Acţiunea este coordonată de DIICOT Mehedinţi în colaborare cu Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Mehedinţi, participând aproximativ 300 de forţe de intervenţie.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here