Scriitorul Laurian Stănchescu, preşedintele Societăţii Internaţionale “Constantin Brâncuşi”, crede că îi va fi oferit sprijinul de către Casa Regală pentru derularea acţiunilor dedicate repatrierii osemintelor lui Brâncuşi. Acesta a depus „dosarul Brâncuşi”, chiar la Secretariatul Casei Regale, iar reprezentanţii acesteia l-au asigurat că documentele vor ajunge pe masa Regelui Mihai. De asemenea, premierul Victor Ponta a promis că împreună cu Consiliul Judeţean Gorj vor lua măsuri pentru restaurarea casei sculptorului de la Hobiţa.
Laurian Stănchescu este cunoscut deja că a realizat nenumărate demersuri pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi. Mai nou acesta a ajuns să depună “dosarul Brâncuşi”, chiar la Secretariatul Casei Regale, iar reprezentanţii acesteia l-au asigurat că documentele vor ajunge pe masa fostului suveran. “Vă rog să fiţi alături şi să sprijiniţi ultima dorinţă a lui Constantin Brâncuşi pe care a strigat-o către poporul său de pe patul de moarte”, se menţionează în scrisoarea trimisă regelui Mihai de către Laurian Stănchescu.
De asemenea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, susţine iniţiativa repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru reînhumarea acestora în localitatea Hobiţa din judeţul Gorj. Într-o scrisoare remisă lui Laurian Stănchescu, Întâistătătorul BOR îşi exprimă speranţa că “demersurile autorităţilor statului român vor fi încununate de succes pentru împlinirea dorinţei testamentare a sculptorului şi bucuria poporului român iubitor de artă”.
Academia Română, sprijină demersurile lui Laurian Stănchescu
Academia Română susţine, de asemenea, demersurile repatrierii, o scrisoare în acest sens, semnată de preşedintele apreciatului for, acad. Ionel Haiduc, fiind transmisă lui Laurian Stănchescu.
La începutul lunii decembrie, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Târgu-Jiu, cu Laurian Stănchescu, şi i-a promis acestuia că Guvernul va acorda sprijin total demersului său. Primul-ministru a declarat că Guvernul va angaja avocaţi din Paris pentru susţinerea demersului. “Procedurile sunt extrem de complicate cu statul francez şi eu sunt foarte hotărât ca această iniţiativă privată pornită să o luăm la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firmă de avocaţi din Franţa, din Paris, pentru că la toate procedurile, va fi nevoie de o acţiune şi de o decizie a judecătorului din Paris, pentru ca rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi să poată fi exhumate şi aduse la Târgu-Jiu. O să dau o decizie în acest sens pentru Secretariatul General al Guvernului şi o să preluăm noi toate cheltuielile privind reprezentarea juridică, pentru că sunt cheltuieli importante”, a afirmat Victor Ponta.
Andrada Bărăitaru
Marşul de la Hobiţa
Pe 21 mai, a debutat Marşul Cultural Constantin Brâncuşi Hobiţa-Paris pe jos. Iniţiatorul său, poetul Laurian Stănchescu şi-a dat întâlnire la Hobiţa cu rudele lui Brâncuşi, cu sătenii şi cu oameni politici, persoane care îl susţin şi care cred în reuşita demersului său. La Hobiţa, înainte de începerea efectivă a marşului, au vorbit despre Constantin Brâncuşi şi despre iniţiativa scriitorului Laurian Stănchescu, oameni importanţi din Gorj şi nu numai. Cei care au avut ceva de spus, pe lângă Laurian Stănchescu au fost: Ion Ruşeţ, Pompiliu Ciolacu senior şi Pompiliu Ciolacu junior, Bebe Viorel Ionică, Bia Brâncuşi, Ioana Blendea Brâncuşi, Dan Trifu de la Eco Civica Bucureşti, tânăra interpretă Roxana Croitoru, dar şi primarul localităţii Peştişani. Au fost prezenţi peste o sută de oameni, foarte multe rude şi săteni, conform poetului Laurian Stănchescu. De la Hobiţa, o parte dintre cei care au asistat la discursuri au pornit pe jos spre Târgu-Jiu. La Arcani au avut un scurt popas pentru a bea apă şi cafea, de acolo doar câţiva au mai mers pe jos până la Târgu-Jiu.