Pentru şomerii gorjeni / Sute de locuri de muncă în ţările UE

413

Cei aproape 10.000 de şomeri gorjeni înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) care îşi doresc un loc de muncă bine plătit pot opta pentru unul dintre job-urile puse la dispoziţie prin reţeaua EURES, unde mai multe ţări europene au o ofertă bogată pe piaţa muncii.

Astfel, în capitala Marii Britanii, în Londra, sunt disponibile 15 posturi de asistente medicale, firma de recrutare anunţând că durata contractului oferit este una nedeterminată, programul de lucru este de 33 – 34 ore pe săptămână, şi salariul oferit este cuprins între 24.000 şi 35.000 lire/brut pe an. Cerinţele angajatorului sunt deţinerea unei diplome de asistent medical, experienţa în domeniu constituie avantaj, şi cunoştinţe medii de limba engleză la scris şi citit. Un post de şofer autocamion de transport mărfuri mai este disponibil pe piaţa muncii din Marea Britanie. Printre cerinţele angajatorului se numără deţinerea de permis de conducere curat, categoria C+E deţinut de minim 2 ani, experienţă minim 180 zile în ultimul an calendaristic, card tahograf digital, cunoaşterea limbii engleze la nivel mediu. Angajatorul oferă un contract pe perioadă nedeterminată şi salariu între 9 şi 16 lire brut pe oră.
De asemenea, în localitatea Lincolnshire din Anglia, se caută doi pedagogi sociali, cu specializare în socio-pedagogie, experienţă în locul cu copiii şi adolescenţii cu dizabilităţi, bune cunoştinţe de limba engleză. Angajatorul oferă un salariu cuprins între 28.000 şi 31.00 lire brut/an, durata contractului fiind de un an de zile. Totodată, în localitatea Reading, este nevoie de un îngrijitor de bătrâni, pentru îngrijirea persoanelor vârstnice la domiciliu într-un orar cuprins între 40 şi 60 ore/săptămână. Doritorii trebuie să nu aibă cazier judiciar, să cunoască engleza la nivel conversaţional, experienţa în îngrijirea vârstnicilor nefiind obligatorie. Salariul oferit este de 7,70 lire brut/oră, angajatorul oferind maşină de serviciu, trening de specialitate şi cazare dacă este necesar.

Se caută medici oncologici şi veterinari
Tot pentru Marea Britanie se caută trei medici veterinari care să lucreze în fermele de animale, cu contract de lucru permanent. Salariul oferit este de 40.000 – 60.000 lire brut pe an, iar gorjenii care vor să îşi încerce norocul trebuie să aibă diplomă de studii superioare de specialitate şi să cunoască limba engleză la nivel avansat. Alţi doi medici, de această dată specialişti în oncologie se caută în Norvegia. Ocupanţii acestor posturi vor lucra din 2015 în spitale noi din localităţile Kalnes, respectiv Moss cu cele mai avansate tehnologii disponibile de diagnosticare one-touch cu PET/echipamente de CT (computer tomograf), un nou laborator şi unitate de biologie moleculară. Medicii vor conduce dezvoltarea departamentului şi se vor alătura unei comunităţi academice puternice cu facilităţi şi tehnologii moderne în tratarea cancerului. Potenţialii angajaţi trebuie să cunoască bine limba engleză, iar deţinerea de cunoştinţe de limbă norvegiană ar reprezenta un avantaj. Angajarea se face cât mai curând posibil, contractul oferit fiind de tip full-time. Salariul anunţat de firma angajatoare este de puţin peste 83.000 euro brut/an.

Specializările IT, căutate
O altă ofertă bogată de job-uri este oferită de Polonia, acolo fiind disponibile 20 de posturi de mecanici şi electricieni auto. Firma angajatoare solicită cunoaşterea limbii engleze la nivel mediu, calificare de mecanic/electrician auto, salariul oferit fiind de 13,90 – 16,80 zloţi polonezi/oră brut. De asemenea, angajatorul oferă un contract de lucru pe o perioadă de doi ani, precum şi decontarea cazării şi cheltuielilor legate de transportul până în Polonia.
O altă ţară în care şomerii gorjeni îşi pot găsi un loc de muncă stabil este Germania, care la ora actuală, caută o serie de specialişti în domeniul IT. Astfel, se caută un web developer, trei dezvoltatori software, dar şi un software developer web şi un dezvoltator IT. Salariul pentru aceste posturi este nespecificat, printre cerinţele angajatorului fiind deţinerea de bune cunoştinţe în domeniul IT şi software, cunoaşterea limbilor engleză şi germană, diploma de specialist în informatică fiind chiar un avantaj. Tot Germania caută şi câţiva ingineri, posturile disponibile fiind de inginer electrotehnică, tehnician pentru asamblare şi instalare echipamente cuptoare, ingineri acţionări echipamente electrice.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here