Pietonii, ce din diverse motive sunt nevoiţi să treacă pe lângă mai multe imobile din Tg Jiu( şi nu numai), trebuie să se uite în sus pentru a nu intra „în raza de acţiune” a ţiglelor, fragmentelor din ornamente ori a tencuielii ce stă într-un echilibru precar.
Lăsând gluma la o parte, ornamentele, ce formau la data construcţiei o serie de elemente specifice acelor tipuri de blocuri lăsate fără întreţinere ori executarea lucrărilor de consolidare ani de zile, constituie, astăzi, veritabile proiectile, ce la o intensificare de vânt ori aversă pot cauza răni deloc neglijabile celor ce au ghinionul de a fi pe trotuarul de la baza blocului în momentul nepotrivit. Dacă nu mă înşel în cadrul unui imobil de acest fel subsolul, casa scării, pereţii laterali şi acoperişul sunt spaţii comune, cheltuielile pentru întreţinerea şi păstrarea în afara pericolului de a produce accidente fiind suportate de către toţi proprietarii (ori deţinătorii de spaţii comerciale) indiferent la ce etaj locuiesc în cadrul respectivului imobil.
Spun asta pentru că şi la ora actuală la mai bine de două decenii şi jumătate de când aceste unităţi locative au fost cumpărate de populaţie (respectivii devenind din chiriaşi la stat proprietari legali), mai există (nu puţini) care aşteaptă ca să vină alţii (de regulă primăria), care să le curățe şi repare subsolurile şi evident să pună la punct acoperişurile ori pereţii laterali. Şi toate astea repet la mai bine de două decenii şi jumătate de când aceştia şi-au cumpărat apartamentele şi odată cu ele şi posibilitatea de a fi traşi la răspundere, dacă prin conduita lor pun în pericol viaţa ori integritatea celor ce se deplasează în proximitatea acestor imobile.
Dar iată că, în urma solicitării unor cetăţeni ori oficiali ai asociaţiilor de proprietari Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Tg Jiu împreună cu ISU Gorj au demarat o serie de acţiuni comune de curăţare a acestor suprafeţe, scopul prioritar după cum ne mărturisea maiorul Ică Diaconescu fiind acela de a proteja viaţa sau integritatea celor ce pot avea ghinionul (să-i spunem aşa) de a se afla la baza imobilelor la desprinderea accidentală a elementelor de ornament.
Prin găsirea unei soluţii de exploatare comună a autoscării donată de pompierii francezi serviciului de resort al primăriei structurile specializate în astfel de operațiuni remarca şeful SVSU local insp. Radu Truşcă că vor putea interveni pe viitor printre altele şi pentru degajarea ţurţurilor de pe clădiri în anotimpul hibernal ce se apropie cu paşi repezi. Părerea mea este că la nivel de conduceri ale asociaţiilor de proprietari aferente respectivelor imobile trebuie să se pună problema şi să se ia iniţiativa de a se acţiona pentru consolidarea ori desprinderea de pe clădiri a respectivelor ornamente cu potenţial risc de accidentare a trecătorilor. Probleme care se vor „sparge” (cum se spune pe româneşte) în capul asociaţiei, ce nu a fost în stare să prevină belelele respective.
Mugurel Petrescu