Pentru pensionarii gorjeni, Mai sunt programate patru serii de bilete de tratament

252

casa de pensiiPână în prezent, la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj s-au primit peste cinci mii de cereri de bilete de tratament balnear pentru întreg anul 2010. CNPAS a repartizat pentru judeţul nostru însă numai 2510 de bilete.

Reprezentanţii CJP au precizat că până la sfârşitul anului mai sunt programate patru serii, dar pentru care nu se cunoaşte numărul de bilete alocate fiecărei serii.

Numărul biletelor se va comunica de către CNPAS de la o serie la alta. Cererile primite până în acest moment de către Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj sunt în număr de 5392. CNPAS a repartizat pentru Gorj 2510 bilete de tratament balnear. Cu toate acestea, deşi numărul de cereri primite este mai mare decât dublul biletelor alocate, nu au fost valorificate în totalitate biletele, deoarece anumiţi pensionari nu au fost mulţumiţi de perioadă, staţiune sau locaţie.

Criteriile de repartizare

Pot beneficia de bilet de tratament balnear următoarele categorii: pensionarii sistemului public de pensii; asiguraţii sistemului public de pensii care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin şase luni în ultimele 12 luni anterioare repartizării biletului; persoanele care au suferit accidente de muncă şi boli profesionale; beneficiarii prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.

La sfârşitul anului trecut au fost aprobate noi criterii în baza cărora se acordă biletele de tratament pensionarilor şi asiguraţilor sistemului public de pensii. Astfel, cele trei criterii sunt: dacă pensionarul a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani, categoria de pensie a beneficiarului şi cuantumul pensiei.

Distribuirea biletelor

Solicitarea biletelor se face prin cereri tip, care se pot trimite la CJP Gorj prin fax, prin poştă sau prin e-mail, cu cel puţin 40 de zile înaintea primei luni din perioada pentru care se solicită biletul. Se poate opta pentru cel mult trei staţiuni. Pensionarul primeşte câte un punctaj pentru fiecare dintre cele trei criterii enumerate mai sus. Punctajul mediu aferent fiecărei cereri este obţinut prin însumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu în parte raportat la numărul de criterii prevăzut pentru categoria respectivă. Calculul punctajului mediu şi ordinea de ierarhizare a cererilor sunt realizate de CNPAS pe baza unui program informatic, iar listele cu cei care au primit repartiţie sunt comunicate Casei Judeţene de Pensii. Aceasta le afişează şi le comunică, totodată, beneficiarilor, informaţii privind biletul repartizat şi data la care au fost programaţi pentru ridicarea biletelor. Mai trebuie subliniat faptul că pentru bilete pensionarii vor contribui cu 50% din cuantumul pensiei, fără a se lua în calcul indemnizaţiile.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here