Pentru Măsura 141, Fermierii gorjeni, în stand-by până în 2012

126

masura 141Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale amână pentru anul 2012 cea de-a doua sesiune de depunere a proiectelor aferente măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, programată iniţial pentru luna octombrie a acestui an.

Petre Tomoiu, coordonator al Centrului Judeţean de Dezvoltare Rurală Gorj, unitate aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, spune că în sesiunea din luna iunie s-au depus 914 proiecte pe Măsura 141, dar conforme au fost declarate doar 816. “Suntem în faza de evaluare a eligibilităţii, faza de birou, şi după aceasta se vor face vizitele în teren. Acestea din urmă trebuie să se încheie până în prima jumătate a lunii octombrie. Cei care au accesat măsura şi sunt declaraţi conformi şi eligibili vor obţine anual, vreme de cinci ani de zile, suma de 1.500 de euro pentru dezvoltarea fermelor de semi-subzistenţă”, a declarat Petre Tomoiu.

Amânare pentru sesiunea din octombrie

Pentru sesiunea din prima jumătate a acestui an, la nivelul întregii ţări au existat fonduri de 105 milioane de euro, bani aferenţi pentru un număr de 14.000 de proiecte. “Datorită faptului că s-a depăşit cu mult plafonul alocat s-a decis de către MADR şi Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR) ca sesiunea din luna octombrie a acestui an să se amâne pentru debutul anului următor”, a precizat coordonatorul Centrului Judeţean de Dezvoltare Rurală Gorj, Petre Tomoiu. MADR precizează şi faptul că nu există timpul fizic necesar pentru finalizarea evaluării proiectelor depuse în prima sesiune, inclusiv vizita pe teren şi verificarea prin sondaj, până la data programată pentru lansarea celei de-a doua sesiuni, raportat la capacitatea limitată de personal la nivelul Compartimentelor de dezvoltare rurală judeţene. În situaţia în care, după trei ani, se constată neîndeplinirea criteriilor minime de acordare a sprijinului, se suspendă plata pentru următorii doi ani, dar nu se vor returna sumele primite. Ferma de semi-subzistenţă este considerată o exploataţie agricolă a cărei mărime se încadrează între 2 şi 8 UDE şi a cărei producţie este utilizată cu precădere pentru autoconsum. UDE este o unitate de dimensiune economică, prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole, valoarea calculată fiind de 1.200 euro.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here