Pentru istorie! Austria – Macedonia de Nord, meciul special din România

450

România a găzduit primul meci de pe Arena Națională de la EURO 2020, duminică, atunci când naționala Austriei a depășit Macedonia de Nord, scor 3-1. Învingătorii s-au impus prin golurile înscrise de Stefan Lainer (18), Michael Gregoritsch (78) şi Marko Arnautovic (89). Golul de onoare al macedonenilor a fost reuşit de Goran Pandev (28), care, la 37 de ani, a bifat primul său gol la un Campionat European. A fost și o seară specială din punct de vedere al statisticilor. Cu ocazia primului meci organizat de țara noastră la un turneul final de seniori, s-a marcat cel de-al 700-lea gol din istoria Campionatului European. Autorul a fost austriacul Michael Gregoritsch. Jucătorul aparține echipei germane FC Augsburg. Primul gol din istoria competiţiei continentale a fost înscris de iugoslavul Milan Galic, în semifinalele ediţiei inaugurale, disputată în 1960, pe stadionul Parc des Princes, împotriva selecționatei ţării gazdă, Franţa (scor 5-4). Douăzeci şi patru de ani mai târziu, francezul Alain Girrese a marcat al 100-lea gol ,,european”, în faţa Belgiei, iar spaniolul Xavi Hernandez pe cel cu numărul 500, la ediţia din 2008, împotriva Rusiei. De asemenea, cu golul egalizator în faţa Austriei, Goran Pandev a făcut istorie. Macedoneanul a marcat prima reuşită din istoria ţării sale la Euro şi a devenit al doilea cel mai bătrân marcator din istoria Campionatului European. Urmând să facă 38 de ani în iulie, căpitanul Macedoniei nu l-a putut depăşi pe Ivica Vastic, care a punctat chiar pentru Austria, la Euro 2008, la 38 de ani şi 257 de zile. Cu golul marcat pe Arena Naţională, cel mai bun marcator din istoria selecţionatei Macedoniei a ajuns la 37 de goluri în 117 apariţii, la 20 de ani şi o săptămână de la debut.

Peste 9.000 de spectatori în tribune
Federația Română de Fotbal a emis un comunicat cu privire la meciul Austria – Macedonia de Nord: ,,Dintre cei 9082 de spectatori din tribune, 76% au primit brățările de acces pe baza actelor medicale care dovedeau vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală în ultimele 90 de zile sau un test RT-PCR negativ din ultimele 72 de ore. Ultimele două situații au fost extrem de rare, principala cale de imunizare fiind vaccinarea. Personalul care a organizat meciul și cel care a asigurat serviciile pentru spectatori a fost de asemenea verificat: 976 de persoane erau imunizate prin vaccinare sau trecere prin boală, iar 376 au fost testate rapid – zero cazuri pozitive”, a anunțat FRF.
60 de nume importante în istoria fotbalului românesc și a echipei naționale au primit invitația Federației Române de Fotbal de a asista la partidele găzduite de Arena Națională. Sunt așteptați în tribune, pe durata Campionatului European, lideri ai diferitelor generații care au evoluat pentru România la turnee finale, jucători din topul selecțiilor și cel al marcatorilor la echipa națională, dar și foști selecționeri.

Programul meciurilor rămase de la București:
Grupa C
Joi, 17 iunie 2021, ora 16.00
Ucraina – Macedonia de Nord
Luni, 21 iunie 2021, ora 19.00
Ucraina – Austria
Optime de finală
Luni, 28 iunie 2021, ora 22.00
1F – 3A/B/C

Eduard Novak: E o realizare istorică pentru România
Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a declarat că a fost impresionat de primul meci de la Campionatul European găzduit de România. Reprezentantul Guvernului a oferit și o declarație interpretabilă, spunând că s-a simţit pe stadion ca în altă ţară. Şeful de la MTS a fost prezent la premierea pugiliştilor Cosmin Petre Gîrleanu şi Claudia Maria Nechita după ce s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi a discutat despre meciul organizat de ţara noastră. ,,A fost impresionant la primul meci găzduit de România, pe stadion parcă eram în altă ţară. A fost foarte frumos. Stadionul a fost branduit, este schimbat, arată foarte frumos. Organizarea a fost super. E o realizare istorică pentru România. Este regretul că nu s-a calificat şi naţionala noastră, dar eu cred că am avea calitățile fizice să fim printre cei mai buni, cum am fost cândva, dar mai trebuie să mai lucrăm la câteva lucruri care sunt importante. Sincer, aseară am ţinut cu Macedonia de Nord. I-am văzut luptători pe macedoneni, mi-au plăcut, dar până la urmă au câştigat cei mai buni, adică austriecii”, a spus Novak.
Eduard Novak a fost impresionat de atmosfera de pe Arena Națională și așteaptă acum și mai mulți suporteri pe stadioanele din România. ,,Cred că trebuie să gândim gradual, această prezență reprezintă o revenire la normalitate. Chiar şi această masă de oameni de la stadion îţi creează confuzii, pentru că acum o zi nu era mai nimeni pe stradă, iar acum sunt peste tot oameni, barurile şi restaurantele sunt pline. Eu mă bucur că aseară au fost prezenţi, oricum atmosfera a fost super. Cred că la ultimul meci când vor fi 50% din capacitatea stadionului va fi şi mai frumos”, a spus şeful de la MTS. Ministrul Tineretului şi Sportului susţine ca selecţionata Ţărilor de Jos va câştiga Campionatul European.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here