Mitropolia Olteniei a respins în termeni duri, luna trecută, solicitarea scrisă a fostului preot din Peşteana de Jos, Antonică Belgiu, de a reveni la cele sfinte. Asta după ce Belgiu a considerat de cuviinţă să îşi încheie socotelile cu politica, care nu i-a mai dat şansa să devină edil local, şi să revină la biserică, pentru a fi măcar şef spiritual peste credincioşi. Membrii Consiliului Eparhial al Episcopiei Craiovei au cântărit însă cererea de reabilitare transmisă acestui for de către Antonică Belgiu dar i-a oferit acestuia un răspuns negativ. Organismul de conducere bisericesc şi-a motivat refuzul menţionând, în scris, că Belgiu nu mai poate fi reactivat deoarece faptele sale, realizate conştient, de după renunţarea la biserică, au fost săvârşite în contradicţie cu legile civile, penale şi morale. Belgiu nu are drept de recurs asupra sentinţei astfel primite.
Antonică Belgiu poate să-şi treacă, cu lejeritate, în dreptul numelui şi calitatea de “fost”. Asta deoarece, la o simplă analiză, este un adevărat “fost”, pe linie, atât la capitolul viaţă politică, la cea administrativă dar şi la cea bisericească. De altfel, Belgiu nu poate nega că este, la acest moment, fost politician, el nemaiactivând legal şi cu cotizaţie plătită la zi în vreun partid politic, este, de asemenea, fost membru PPDD, fost consilier local la Fărcăşeşti, fost viceprimar în localitate şi, mai nou, şi fost preot, asta după ce nici măcar Mitropolia Olteniei nu-l mai doreşte în sânul ei pe cel care slujise până acum câţiva ani peste credincioşii din Peşteana de Jos.
Ultima lovitură pentru Belgiu a venit de altfel chiar din Bănie, de la Mitropolia Olteniei, şi mai precis de la Consiliul Eparhial al Episcopiei Craiovei care decidea, la jumătatea lunii trecute, ca să-i respingă cererea de reabilitare fostului preot din Fărcăşeşti. Răspunsul trimis “cu frăţească dragoste” îi indică lui Belgiu că are interdicţie la biserică, urmare a condamnărilor sale penale, civile dar şi a faptului că a fost acuzat de tot satul că a avut o relaţie extraconjugală, toate acestea fiind condamnate aspru de regulamentele bisericeşti.
Belgiu îşi mută centrul de greutate spre CL Fărcăşeşti
Respins astfel şi de ultimul loc în care ar fi vrut să se refugieze, Belgiu, care declarase însă nu demult că se aşteaptă şi la un răspuns negativ de la Episcopie, răspuns pe care îl va respecta însă indiferent cum va fi acesta, şi-a centrat atenţia acum spre Consiliul Local Fărcăşeşti.
A demisionat însă recent din acest organism, alături de alţi consilieri USL, asta în timp ce primarul Dănuţ Bălu, anunţase că va dizolva Consiliul Local deoarece consilierii în cauză nu se mai prezentaseră la ultimele şedinţe.
A apelat însă la demisie deşi nu mai făcea parte din CL Fărcăşeşti încă din septembrie 2012, urmare a hotărârii Tribunalului Gorj din 14.06.2013. În şedinţa din iulie, consilierii locali prezenţi au luat de altfel act de încetarea de drept a mandatului de consilier pentru Belgiu dar şi a celui de viceprimar.
Un alt consiliu, alte alegeri locale?!
Demisionarii, unii fără a avea calitatea de a demisiona, încearcă acum să forţeze mâna autorităţilor de organiza, din nou, alegeri locale la Fărcăşeşti, numai pentru Consiliul Local. Belgiu se află printre agitatorii care speră într-un nou scrutin la Fărcăşeşti pentru controlarea Consiliului Local. S-au transmis astfel la Primăria Fărcăşeşti nişte demisii pe xerox, menite să creeze impresia că şi următorii aleşi din listele USL şi PPDD ar fi demisionat. Demisiile trebuie să fie asumate însă personal, la primărie, de către semnatarii scrisorii.
Până atunci, în ciuda declaraţiilor politice contradictorii, situaţia rămâne însă neclarificată la Fărcăşeşti, iar şicanele între conducerea primăriei, consilierii locali în funcţii şi demisionarii conduşi de Belgiu vor continua. Nici Dumnezeu nu mai ştie până când..
Anamaria Stoica