Pentru imaginea lui Udrea, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a băgat la apă ANL-urile din Târgu-Jiu

352

Blocurile ANL din Narciselor înoată în apă de fiecare dată când precipitaţiile cad asupra municipiului Târgu-Jiu. S-a întâmplat şi recent când ploaia dar şi zăpada au afectat deja lucrările executate de cele două firme gorjene  Solaris şi Byons, societăţi care au oprit de altfel instalarea centralei la una dintre scările de bloc, de teamă că apa va distruge toată investiţia. Asta şi pentru că în zonă autorităţile municipale nu au asigurat utilităţile, totul pentru că au avut permisiunea de a întârzia lucrările în cauză chiar de la reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Aceştia au iniţiat şi demarat rapid investiţia la Târgu-Jiu şi fără aceste utilităţi, numai pentru ca ministrul Dezvoltării de atunci, Elena Udrea, să poată raporta că sub conducerea sa s-au construit în ţară 10.000 de locuinţe ANL.

Blocurile ANL din Târgu-Jiu, situate pe strada Narciselor, trebuiau să fie recepţionate de reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe din capitală încă din iunie anul trecut. Procedura s-a amânat iar cele două firme gorjene care s-au ocupat de lucrări au fost puse în imposibilitatea de a încasa garanţia de bună execuţie, în valoare totală de 400.000 de lei.
Firma Solaris, aparţinând până în vara anului trecut lui Gheorghe Păsărin, actual primar PNL de Bâlteni, a intrat, din cauza acestui blocaj, în insolvenţă, asta şi pentru că societatea a prestat şi pentru construirea unor locuinţe tot prin ANL în Voluntari. De aici mai are de recuperat o garanţie în valoare de 3 milioane de lei dar şi alţi bani pentru lucrările realizate şi neplătite de către ANL.
Din cauza celor peste 3.500.000 de lei pe care Solaris îi are de recuperat numai de la ANL, firma a intrat în insolvenţă, cea care se ocupă de recuperarea banilor fiind soţia edilului din Bâlteni, devenită din vară administratorul firmei. “Şi astfel de la o firmă de top cu 120 de salariaţi am ajuns acum la un pas de faliment şi cu doar 20 de salariaţi, totul din cauza celor de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe care au rămas de altfel în funcţii şi sub PDL şi sub USL”, a declarat Gheorghe Păsărin, fostul administrator al SC Solaris.

Nepăsare pe linie
Păsărin explică astfel că situaţia în care au ajuns acum locuinţele ANL din Narciselor se datorează “nepăsării factorilor de decizie de la ANL Bucureşti care din dorinţa de a-i raporta Elenei Udrea că ei construiesc pe bandă locuinţe au iniţiat şi investiţia de la Târgu-Jiu fără a presa autorităţile municipale, aşa cum era normal, să asigure realizarea utilităţilor la terenul pus la dispoziţie şi abia apoi să realizeze licitaţia pentru repartizarea lucrării către cele două firme de construcţii”.
Directorul Departamentului Tineret din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a rămas de altfel acelaşi care a condus acelaşi “sector” şi în timpul guvernării PDL, adică Romeo Drăgan. “Este foarte greu de găsit domnul director de la ANL pentru că o ţine numai în concedii medicale”, susţine Păsărin, sperând totuşi că situaţia se va clarifica până la finalul acestui an când Agenţia va recepţiona, în opinia acestuia, în cele din urmă lucrările. De altfel, locuinţele au fost repartizate din ianuarie 2013 pe hârtie chiriaşilor, faptic însă autorităţile prelungind acordarea cheilor la garsonierele şi apartamentele ANL din Narciselor cu încă două luni de zile. Termenul este unul fericit asta pentru că sunt slabe şanse ca ANL să recepţioneze până atunci blocurile în care bălteşte încă apa. “Nu a pătruns apa prin beton asta vă spun sigur ci pe la uşile de la curtea de lumină”, susţine fostul administrator de la Solaris, cunoscând situaţia din şantier.

S-a cerut ANL-ului un dren
Păsărin explică, de asemenea, că lucrările începute în 2010 la blocurile ANL din Narciselor s-au efectuat cu mare dificultate, pânza freatică în zonă fiind foarte sus, în apropiere existând şi un lac. Edilul menţionează că alături de cealaltă firmă cu care a efectuat lucrările s-a solicitat ANL-ului un dren pentru a evita situaţia înregistrată acum. Au existat în acest sens discuţii şi cu reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu. “Am reuşit cu mari chinuri să ieşim din apă, dar şi aşa nu scăpăm de ea”, a mai subliniat Păsărin care susţine că în iunie s-ar face un an de când aşteaptă ca cei de la ANL să recepţioneze lucrarea. Chiar susţine că la Voluntari s-a făcut o recepţie la unul dintre imobile şi asta pentru că în bloc locuiau nişte angajaţi de la SRI. Cum la Gorj chiriaşii de la SRI lipsesc, lipsa de interes a celor de la ANL, de a grăbi recepţionarea lucrării, este şi ea extrem de scăzută.

Speranţe în Cârciumaru
Tot Păsărin are speranţa ca edilul municipiului, Florin Cârciumaru, să se implice pentru rezolvarea problemei cu aceste utilităţi deoarece ştie că este un bun gospodar şi “un tip ambiţios”. Asta deşi fostul afacerist ar ştii că lucrurile în acest caz sunt destul de complicate.
Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu susţin de altfel că situaţia legată de apa de la ANL-uri nu li se datorează, ei menţionând, de asemenea, că până când ANL Bucureşti nu va recepţiona lucrarea autorităţile locale nu pot intra în posesia locuinţelor pentru a le repartiza la tineri.

Specialiştii ANL îşi bat joc de Ponta
Cert este însă că în ciuda investiţiei care a costat ANL 13.000.000 de lei beneficiarii din Târgu-Jiu nu se pot bucura de locuinţe. Totul se degradează în timp ce pe agenda de lucru a fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, investiţia este bifată ca şi realizată. Cei de la ANL nu se sinchisesc să finalizeze investiţia de la Târgu-Jiu deşi banii achitaţi pentru lucrarea executată în colegiul premierului Victor Ponta ar fi trebuit să-i ţină treji în fiecare noapte. Anchetele în acest caz lipsesc şi ele cu desăvârşire iar adevăraţii vinovaţi dorm liniştiţi, în timp ce cele 160 de locuinţele ANL de la Târgu-Jiu sunt însă goale.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here