Pentru ce vrea CE Oltenia bani europeni

863

Complexul Energetic Oltenia vrea să investească în capacități noi de producție pe gaz natural, inclusiv cogenerare, energie fotovoltaică și rețele de transport energie termică. În acest sens, compania a depus la Ministerul Energiei proiecte aferente planurilor de investiții pentru finanțare prin mecanismul 10d al Directivei UE.

„Având în vedere eligibilitatea cheltuielilor aferente mecanismelor de finanțare 10c și 10d ale Directivei UE pentru perioada 2021-2030, dar și faptul că prin acestea nu se pot face investiții în cadrul actualelor capacități energetice pe lignit, portofoliul de proiecte pe care CE Oltenia l-a prezentat Ministerului Energiei a inclus proiecte de capacități noi de producție pe gaz natural inclusiv cogenerare, energie fotovoltaică și rețele de transport energie termică. Principiile care au stat la baza încadrării proiectelor au fost maximizarea procentului de finanțare nerambursabilă, flexibilitatea plăților în derularea investițiilor și creșterea gradului de succes în selecția proiectelor”, anunță compania energetică.
Astfel, proiectele de energie fotovoltaică, a căror valoare individuală este sub 12,5 milioane Euro, au fost încadrate de CE Oltenia pentru finanțare din Fondul de Modernizare 10d, și nu din 10c, deoarece finanțarea este de 100% față de maximum 70%, iar flexibilitatea plăților este ridicată, incluzând prefinanțare și plăți succesive, comparativ cu varianta plății după finalizarea investițiilor. „Acesta este motivul pentru care în Lista de proiecte publicată pe site-ul Ministerului Energiei, CE Oltenia nu figurează cu niciun proiect”, explică reprezentanții companiei energetice.
Mai mult, compania are pregătite și proiecte în capacități noi de producție pe gaz natural, cu o valoare de peste 12,5 milioane Euro, ce au fost încadrate pentru finanțare tot prin 10c în cadrul procedurii de selecție. „Prin aprobarea de către Guvern, în data de 25.06.2019, a Memorandului «Prezentarea opțiunilor pentru utilizarea instrumentelor de finanțare specificate de Directiva (UE) 2018/410 și decizia României privind implementarea acestora», toate finanțările din 10c pentru proiecte cu o valoare peste 12,5 milioane Euro (în total 3,7 miliarde Euro) au fost transferate în Fondul de Modernizare. Astfel, modernizarea rețelei de transport energie termică a fost încadrată din start în Fondul de Modernizare, deoarece poate primi finanțare de 100%. Valoarea totală a portofoliului CE Oltenia este de peste 700 milioane euro”, se arată într-un comunicat al companiei. Ministerul Energiei a definitivat Lista proiectelor cu o valoare mai mică de 12,5 milioane euro, propuse spre finanțare prin intermediul Mecanismului Articolului 10c, conform Directivei UE, în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu. Aceasta include un număr de 14 proiecte, a căror valoare estimată este de 105 milioane de euro.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here