Pentru blocarea sistemului informatic, Medicul Moisescu solicită daune interese de la CNAS

351

Pentru că timp de câteva ore, vineri, sistemul informatic nu a funcţionat, utilizarea cardului de sănătate devenind imposibilă, medicii au fost nevoiţi să le explice pacienţilor de ce nu pot fi consultaţi sau trataţi. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj a primit pacienţii la cabinet, însă, pentru că nu a putut accesa sistemul informatic, este hotărât să solicite daune interese Casei de Asigurări de Sănătate.

Sistemul electronic al cardului de sănătate s-a blocat vineri dimineaţa. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au dat asigurări că depun eforturi pentru a remedia problema, rezolvarea ei confirmându-se în jurul prânzului. Între timp, medicii au fost nevoiţi să le explice pacienţilor de ce s-a creat respectiva situaţie. Au fost şi cadre medicale care au consultat pacienţii. Medicul Mihai Moisescu spune, însă, că se va adresa instanţei de judecată şi va cere daune interese. „Conform Articolului 11 din Contract, voi solicita daune interese, pentru că acest sistem informatic este gestionat exclusiv de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care se face responsabilă acum de această situaţie. Voi face o notificare către CNAS, iar ulterior ne vom adresa instanţei de judecată”, a explicat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj.
Potrivit legislaţiei, acţiunea în daune-interese este o acţiune personală întemeiată pe răspunderea civilă contractuală, prin care se urmăreşte recuperarea echivalentului prejudiciului încercat de una dintre părţile contractante ca urmare a executării cu întârziere a obligaţiei celeilalte părţi din contract (daune-interese moratorii) sau, după caz, ca urmare a neexecutării totale sau parţiale a obligaţiei de către cealaltă parte (daune-interese compensatorii).
Blocarea sistemului informativ nu ar fi trebuit să afecteze accesul pacienţilor la servicii medicale sau să îl îngreuneze, după cum au declarat reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate, însă realitatea a dovedit contrariul.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here