Sute de elevi din judeţul nostru s-au prezentat până acum la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj pentru depunerea adeverinţelor de la unităţile de învăţământ pe care le frecventează în vederea beneficierii în continuare de pensie de urmaş. De asemenea, până la mijlocul acestei luni, şi tinerii beneficiari de pensii de urmaş, sunt aşteptaţi să-şi depună adeverinţele din care să reiasă frecventarea unor cursuri de învăţământ superior.
La mijlocul aceste luni va expira termenul până la care elevii şi studenţii gorjeni beneficiari de pensii de urmaş îşi pot depune la sediul CJP Gorj adeverinţele din care să rezulte că s-au înscris în anul şcolar 2016-2017. “Ar fi de adus adeverinţe de la un număr total de 1.217 elevi şi studenţi beneficiari de pensii de urmaş. Aceştia beneficiază de pensie de urmaş ca urmare a decesului unuia sau al ambilor părinţi. Din numărul total, până la 1 octombrie au adus deja adeverinţe 365 de elevi, astfel că ar mai fi de primit adeverinţe de la 852 de beneficiari. Deşi anul şcolar începe în septembrie conform calendarului de la Ministerul Educaţiei, din punct de vedere al legii noastre, considerăm că noul an şcolar şi universitar începe le 1 octombrie, astfel că termenul de aducere al acestor adeverinţe este în maxim 15 zile de la data de 1 octombrie. Cei care nu vor reuşi să facă acest lucru în termenul legal, pot aduce oricând adeverinţele de elev/student, fiindu-le suspendată plata pensiei de urmaş până atunci. Odată aduse adeverinţele în cauză, vom relua şi plata din urmă a pensiilor”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în cadrul CJP Gorj. De asemenea, până la mijlocul acestei luni, cei care trebuie să treacă pragul CJP Gorj sunt studenţii. Aceştia vor prezenta adeverinţe din care să rezulte că sunt înmatriculaţi la o instituţie de învăţământ superior pentru anul universitar 2016-2017.
Adeverinţele de elev sau student, la care, la depunerea la CJP Gorj, se anexează şi cuponul de pensie, trebuie să conţină obligatoriu denumirea instituţiei de învăţământ, numele şi prenumele beneficiarului, tipul de învăţământ, dar şi faptul că a fost emisă pentru anul de studiu 2016 -2017. Copiii sub 16 ani primesc pensie de urmaş, indiferent dacă merg la şcoală sau nu, însă cei care depăşesc această vârstă trebuie să facă dovada continuării studiilor. Indiferent dacă urmează cursuri la buget, sau la taxă, sau dacă au ales să facă mai multe facultăţi, aceştia nu trebuie să depăşească 26 de ani. Totodată, urmaşii de până în 26 de ani, care îşi continuă studiile, dar figurează şi ca angajaţi, au dreptul de a beneficia de pensia de urmaş, indiferent de salariul primit. Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător aferent pensiei, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, după cum urmează: 50% pentru un singur urmaş; 75% pentru doi urmaşi; 100% pentru trei sau mai mulţi urmaşi. Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte. Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, sau din pensia de invaliditate gradul I, în situaţia în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
Izabella Molnar