Pentru a nu face naveta şi a nu plăti chirie – Angajaţii de la Dobriţa preferă să îşi expună familiile bolii

487

lucrari dobritaAngajaţii spitalului de la Dobriţa nu vor mai putea locui cu familiile în locuinţele de serviciu şi, de asemenea, vor plăti o chirie pentru acestea.

În prezent, şase angajaţi locuiesc împreună cu familiile în acest mediu, un asistent medical, soţia şi fiul acestora fiind chiar în situaţia în care nu au unde altundeva să locuiască.
Până de curând, o parte din angajaţii de la Spitalul de Pneumoftiziologie, pentru a nu mai face naveta, locuiau în spaţiile de serviciu, cu timpul mutându-se chiar cu membrii familiei. În această situaţie se află şi un asistent medical care, de mai bine de cinci ani locuieşte împreună cu soţia sa la spital, între timp aceasta născând şi un băieţel. “Vom încerca să ne mutăm în Târgu – Jiu. Nu ştiu. Nu avem locuinţă, vom sta cu chirie probabil”, a declarat acesta. Potrivit legii, pot închiria cu contract de închiriere a acestor spaţii doar cei care au contract de muncă. „Eu, comitetul director, am luat decizia ca locuinţele de serviciu să fie locuite conform legii pentru că unele dintre ele erau locuite în permanenţă”, a spus managerul spitalului, Tiberiu Tătaru.
Cadre medicale îmbolnăvite
De-a lungul timpului, inclusiv cei care au dorit să îi ajute pe bolnavi au picat pradă bolii. Astfel, nu mai puţin de zece dintre salariaţi au fost bolnavi, doi dintre aceştia decedând. „Unii au avut norocul să ia un bacil sensibil, tratamentul şi-a făcut efectul, au fost vindecaţi şi sunt şi actualmente salariaţii noştri. Din păcate, doi dintre ei i-am pierdut, fiind vorba despre tuberculoză chimiorezistentă pentru care medicamentele nu îşi mai fac efectul şi au decedat. Actualmente, avem internat un coleg de-al nostru, asistent medical pentru care, la fel, nu mai există soluţie”, a spus medicul Maria Brăcaci. Într-un astfel de mediu, în care expunerea este foarte mare, unii angajaţi aleg să îşi aducă familia şi copiii. „Riscul pe care bacilul îl are asupra familiilor salariaţilor cred că este suficient de mare încât să nu ne permitem să continuăm cum am făcut-o până acum”, a mai spus Tătaru.
Camerele de serviciu, total nelocuibile
Deşi angajaţii au sporuri între 50 şi 100% pentru mediul în care lucrează, aceştia nu sunt mulţumiţi şi reclamă faptul că trebuie să scoată din buzunar, pentru navetă, în jur de 180 de lei pe lună, preferând o locuinţă gratuită şi insalubră, la spital. Starea în care aceste camere, 16 la număr, în care locuiesc o parte din angajaţi este dezastruoasă. Astfel, pe lângă riscul de a contracta o boală de plămâni, aceştia se mai supun şi unui trai greu de închipuit, într-o cameră mică deservită de o toaletă sub orice critică aflată la capătul unui hol.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here