Pensionarii vor primi banii pe card, de anul viitor

167

De anul 2019, pensia nu va mai fi adusă de poştaş, ci va fi virată pe card. Ministerul Finanţelor Publice vrea să strângă şurubul şi să nu mai cheltuiască 600 milioane lei pe an pentru expedierea pensiilor prin Poşta Română. Măsura va afecta aproximativ 3 milioane de pensionari.

De anul viitor, pensiile nu vor mai fi aduse de poștași, ci vor fi virate pe carduri. Contractul cu Poşta va fi reziliat, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, precizând că cei 600 de milioane lei, care sunt cheltuiţi anual pentru expedierea pensiilor, ar putea fi distribuiţi administraţiilor locale pentru investiţii. Potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii, România numără circa 5 milioane de pensionari, din care peste 1,7 milioane îşi încaseză în prezent pensiile cu cardul.

Pensionarii din mediul rural, cei mai afectați de modificări
Măsura Ministerului Finanţelor îi va afecta pe pensionarii de la sate, unde băncile nu au deschise sucursale şi nici bancomate. Potrivit statisticilor, doar 30% dintre românii care trăiesc în mediul rural au un cont bancar şi foarte puţini dintre aceştia sunt pensionari. De aceea, specialiştii sunt destul de sceptici în ceea ce priveşte măsura anunţată de Ministerul Finanţelor şi spun că mulţi pensionari de la ţară abia pot să folosească un telefon mobil, darămite să scoată bani de la bancomat.
Virarea pensiilor pe card nu este singura modificare pregătita de Guvern în privința pensionarilor.
De anul viitor, punctul de pensie va crește cu 15% și va ajunge la 1.265 de lei. De asemenea, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 de lei.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here