Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care gorjenii din șase comune vor ieși la pensie anticipat. Este vorba despre persoanele care au trăit o viață în localități cu poluare remanentă.
Concret, cei care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.
„Am completat legea adăugând în listă și comunele Bustuchin, Prigoria, Roșia de Amaradia, Bâlteni, Câlnic și Ionești. În urmă cu aproximativ o lună, președintele României a promulgat o altă lege prin care a fost redusă vârsta de pensionare cu doi ani în localitățile: Motru, Rovinari, Fărcășești, Urdari, Turceni, Plopșoru, Brănești, Mătăsari, Negomir, Drăgotești. Astfel, aproape jumătate din localitățile din Gorj sunt cuprinse în această lege, luând în calcul și distanța de 8 km dintre comunități”, a precizat deputatul Dan Vîlceanu.
Actul normativ prevede că „persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/ sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor” în mai multe localități și pe o rază de 8 km în jurul acestora beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.
I.I.