Pensionară din Motru, condamnată pentru furt de curent. Instalație improvizată în podul casei

8685

O femeie de 70 de ani din satul Leurda, aparținând municipiului Motru, a fost condamnată în primă instanță pentru furt de energie electrică. Pensionara s-a ales cu amendă penală și va trebui să achite și prejudiciul de aproape 15.000 de lei.

Situația a fost semnalată în urmă cu cinci ani de angajații CEZ Distribuție, în urma unui control efectuat la locuința femeii.
„S-a constatat că la acest imobil fusese executată și era folosită o instalație electrică clandestină și improvizată pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, conectată în amonte de contorul electric, în podul casei, pe coloana fază-intrare și nul – intrare a contorului electric.
În urma acestei intervenții neautorizate se ocolea aparatul de măsurare, instalația electrică clandestină fiind compusă din doi conductori electrici (…) și o priză electrică improvizată, fixată cu holșurub pe grinda de lemn a tavanului. La o distanță de aproximativ 50 cm de această priză electrică improvizată, se afla o gaură, executată într-o altă grindă din lemn a tavanului, care coresponda în camera din față a imobilului. Prin această gaură, astupată cu un dop din zăpadă artificială, consumatorul casnic introducea un prelungitor negru, care la un capăt avea doi pini, ce se introduceau în priza improvizată din pod, la celălalt capăt având montată o priză, în care, prin introducerea unor triple și prelungitoare electrice, se conectau receptorii electrici din imobil cu energie electrică, care nu era înregistrată și nu se factura la furnizor”, potrivit rechizitoriului.
Pensionara a declarat că în anul 2016 s-a mutat în casa părinților săi din Leurda și că nu știa despre această instalație din podul casei. Asta deși toți receptorii electrici din imobil erau conectați cu energie electrică prin folosirea de triple și prelungitoare electrice conectate la priza din spatele noptierei din sufragerie.
„În aceste condiții, se apreciază că, în perioada 04.07.2016- 29.05.2017, inculpata a utilizat instalația clandestină pentru ocolirea echipamentelor de măsurare și a acceptat astfel faptul că energia electrică consumată de receptorii săi electrici nu era măsurată și facturată de furnizor.
Astfel, chiar dacă nu ar fi executat personal această instalaţie clandestină, inculpata a folosit-o şi avea cunoştinţă despre existenţa acesteia în imobilul proprietatea sa”, au arătat anchetatorii.

Bună de plată
Femeia a fost condamnată la pedeapsa de 3.700 lei amendă penală corespunzătoare a 370 zile – amendă, cuantificată la câte 10 lei pe zi – amendă, pentru furt de energie electrică și săvârşirea infracţiunii de executare sau folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.
În plus, pensionara va trebui să achite și prejudiciul, de circa 15.000 de lei, reprezentând contravaloarea energiei electrice consumate și neînregistrate, taxe prestări servicii, costuri de refacere a instalației de alimentare cu energie electrică și costuri pentru servicii juridice.
„În baza art.397 Cod procedură penală obligă inculpata la plata sumei de 14.618,12 lei, despăgubiri civile, către partea civilă SC Distribuție Energie Oltenia SA Craiova (fostă SC CEZ Distribuție SA Craiova)”, a decis Judecătoria Motru, sentința pronunțată în urmă cu câteva zile putând fi atacată cu apel.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here