Pensionar condamnat pentru că a lovit un executor judecătoresc

1254

La aproape patru ani de la producerea unui incident, care a fost ţinut sub tăcere de autorităţi, un pensionar din Târgu-Jiu şi-a aflat pedeapsa dispusă de instanța de judecată pentru că l-a lovit pe un executor judecătoresc din municipiu. Dumitru Pojoreanu, de 62 de ani, a fost trimis în judecată încă din primăvara lui 2018, fiind acuzat că ar fi comis infracțiunea de ultraj. Anchetatorii l-au acuzat oficial de faptul că în septembrie 2016, împreună cu soția sa, ar fi dat buzna în cabinetul executorului judecătoresc Adrian Vasile Cornescu și l-ar fi agresat pe acesta. Scandalul a fost generat de modul în care executorul ar fi pus o aplicare de poprire pe pensia bărbatului, tot scandalul producându-se de față cu alte angajate de la cabinetul în care s-a produs incidentul. Cu câteva luni înainte instanța de judecată validase o solicitare de executare silită a pensiei lui Pojoreanu în cuantum de 1324 de lei pe care acesta îi datora în urma unui alt proces pe care îl pierduse cu o femeie din Berlești. Ca urmare a deciziei instanței, o treime din pensia acestuia a fost blocată și redirecționată, dar bărbatul și soția acestuia au mers la executor pentru a-i spune că suma oprită este mai mare. „Acest lucru s-a datorat faptului că terțul poprit, Casa Județeană de Pensii Gorj, nu a consemnat sumele în contul indicat de executor imediat după reținerea acestora, ci după trecerea unui interval de câteva săptămâni”, se explică în decizia judecătorească.
Explicațiile primite nu l-au mulțumit pe pensionar și lucrurile s-au tot tensionat până când s-a ajuns la scandalul cu pricina. Pe 20 septembrie 2016 pensionarul a mers cu soția sa la cabinetul executorului judecătoresc pentru „noi explicații”, numai că lucrurile au scăpat de sub control. A urmat un schimb de pumni sub privirile îngrozite ale angajatelor de la cabinetul executorului judecătoresc, una dintre ele sunând la 112 după ce victima a solicitat în mod expres acest lucru. În altercația respectivă pensionarul a primit și el un pumn, ulterior fiecare dintre protagoniști scoțându-și certificate medico legale care atestau faptul că au nevoie de câteva zile de îngrijiri medicale. Executorul a fost pe punctul de a fi lovit chiar și cu un scaun, dar doar țipetele de panică ale angajatelor sale au făcut-o pe soția pensionarului să se oprească din gestul necugetat pe care putea să îl facă. În plus, amenințările au curs ca manelele la anumite chefuri, unele dintre ele fiind consemnate și în decizia de condamnare. <<A continuat să adreseze cuvinte și expresii jignitoare persoanei vătămate și să o amenințe, făcând afirmații de genul „ fi al dracu’ de mânzat ”, „ când or pune mâna țiganii pe tine, de nu mănânci tu bătaie, soră cu moartea! ”>>, a consemnat instanța.
Hărmălaia s-a oprit când la fața locului a ajuns un echipaj de Poliție, agenții prezenți la intervenție fiind audiați ca martori în procesul ce a avut loc la Judecătoria Târgu-Jiu. Instanța l-a găsit vinovat pe pensionar și a dispus condamnarea acestuia la o amendă penală. „Condamnă inculpatul Pojoreanu Dumitru, la pedeapsa de 240 de zile amendă a câte 10 lei, respectiv 2400 de lei.(…)Condamnă inculpatul Pojoreanu Dumitru, la pedeapsa de 120 de zile amendă a câte 10 lei, respectiv 1200 de lei.(…) Contopește pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 2400 de lei, la care adaugă o treime din cealaltă pedeapsă, pedeapsa rezultantă și de executat fiind de 2800 de lei amendă penală, ce se va executa conform art. 559 C.pr.pen., în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe. Pune în vedere inculpatului dispozițiile art. 63 C.pen., potrivit cărora, dacă persoana condamnată, cu rea credință, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor amendă neexecutate, se înlocuiește cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea. Obligă inculpatul la plata către partea civilă Cornescu Adrian Vasile a sumei de 5000 de lei, reprezentând daune morale. Obligă inculpatul la plata către partea civilă Cornescu Adrian Vasile a sumei de 1500 de lei, cheltuieli judiciare, reprezentând onorariul de avocat. Obligă inculpatul la 850 de lei cheltuieli judiciare statului”, se arată în sentința care nu este definitivă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here