Pensii virtuale, pensionari reali

574

foto predo 2Printre figurile aparte ale preoţimii române ortodoxe, părintele Teofil Bradea din Oradea face impresia unui om foarte cult şi chiar este. Oficiază la Catedrala ortodoxă din capitala judeţului Bihor şi mulţi îl cred un cercetător veritabil. În lumea culturii şi literaturii române, fiind autorul a vreo cinci cărţi despre Mihai Eminescu, poetul nostru naţional şi conştiinţa încă trează a românilor.

El încă nu-i la pensie şi va lucra întru Domnul nostru Dumnezeu câte zile va avea. În fiecare an, la 16 ianuarie, organizează un parastas la mormântul marelui Mihai Eminescu din Cimitirul bucureştean Bellu. Povestea că s-a apropiat de el un român stabilit în Germania şi l-a întrebat cum de merg treburile prost în România, după 20 de ani de libertate. Şi-i relata românului neamţ un accident petrecut la Oradea. Unde trei indivizi au intrat cu un autoturism într-un copac. La sosirea poliţiei, au fost întrebaţi cine-a fost la volan. Cei trei, au răspuns la unison: “Nu ştim! Noi am fost pe bancheta din spate.” Aşa-i şi cu cei de la cârma României. Nimeni nu-i vinovat.

De vreo câţiva ani, se vehiculează apropiata insolvabilitate a fondului de pensii publice. Stăm cu mâna-ntinsă şi, fără împrumuturi, aproape că nu se mai pot plăti pensiile. Pensiile private s-au instrodus, dar nimeni nu ştie dacă şi fondurile private de pensii nu vor da faliment. Aproape că, şi într-un caz şi în celălalt, este vorba de pensii virtuale.

Şi nici pe la alţii nu-i mai bine. Inclusiv francezii se plâng. S-a ieşit în stradă, s-a protestat şi numai că la ei s-a trecut la vârsta de pensionare de 62 de ani! La noi, deputaţii au votat micşorarea punctului de pensie. Noi sărim brusc la vârsta de pensionare de 65 de ani, şi femeile şi bărbaţii! Social-democraţii, conservatorii şi liberalii ceruseră ca votul să fie vot la vedere. Prin apel nominal – fiecare deputat să-şi asume responsabil şi individual votul, încât electoratul să le cunoască opţiunea. Iar la viitoarele alegeri parlamentare, din 2012, dacă tot s-a introdus votul uninominal, să ştie dacă-i mai votează pe actualii aleşi din Camera Deputaţilor au ba! Să nu se ia doar după gargara electorală şi politicianistă a partidelor. Să-i judece pe fiecare după faptele lor din ! Ei, ţi-ai găsit.

Deputaţii puterii au respins categoric propunerea opoziţiei, hotărând să voteze prin ridicare de mâini, ca la gloată. Roboţii arcului guvernamental – cu doar două voturi mai mult ca să nu iasă amendamentul cerut insistent de social-democraţi – au votat pentru scăderea punctului de pensie.

Şi astfel, deputaţii puterii au hăcuit pensiile şi aşa destul de amărâte. Până la urmă, ei nu vor rămâne necunoscuţi. Lor nu le pasă de interesul public. Au dovedit-o. Iar diminuarea continuă a puterii de cumpărare, de subzistenţă adică, a actualilor pensionari este reală şi dramatică. Vor urma, după aplicarea viitoarei Legi a pensiilor, alungarea din ţară a tinerilor, care nu sunt dispuşi să aştepte să primească o pensie ce va scădea treptat până la 13% din salariul mediu.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here