Începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare noua Lege a Pensiilor nr. 360/2023, care va înlocui în totalitate Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Noua legislație introduce mai multe principii fundamentale care vor guverna sistemul de pensii: contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea și egalitatea.
Ce este nou la această Lege a Pensiilor
Principiul contributivității este întărit prin legarea stagiului minim și complet de cotizare de vechimea efectiv realizată. Principiul stabilității este o noutate și prevede ajustarea stagiului de cotizare realizat peste 25 de ani cu un număr de puncte, pentru a recompensa stabilitatea în câmpul muncii. Principiul solidarității implică asumarea reciprocă de obligații între asigurații sistemului public de pensii, iar principiul egalității garantează un tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege.
Noua lege recunoaște și valorifică veniturile și sporurile nepermanente realizate înainte de 1 aprilie 2001, dacă acestea sunt dovedite prin adeverințe conform modelului prevăzut în Anexa 6. Pentru perioadele ulterioare acestei date, documentele justificative nu sunt necesare, deoarece informațiile sunt deja stocate electronic. Pensionarii care nu au avut astfel de venituri nepermanente nu trebuie să prezinte adeverințe la casele de pensii. În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, adeverințele existente în dosarele de pensie, precum și cele depuse ulterior, vor fi valorificate, cu condiția ca acestea să fie valabile și legale.
Noua formulă de calcul a pensiilor
Formula de calcul a pensiilor va include două componente principale: valoarea punctului de referință (VPR) și numărul total de puncte, care va include punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele asimilate sau necontributive. Noutatea adusă de lege este introducerea punctelor de stabilitate, acordate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, în funcție de intervalul de timp, după cum urmează:
- 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30,
- 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35,
- 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40 și peste.
Aceste puncte de stabilitate se acordă doar pentru anii de muncă care nu se suprapun cu anii de pensie.
În județul GORJ, nu scade nicio pensie după recalculare
La nivelul Casei Județene de Pensii GORJ, procesul de recalculare a pensiilor a dus la creșterea valorii pentru 60,000 de pensionari, iar nicio pensie nu va scădea în urma acestui proces. În cazul în care recalcularea ar determina un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, se va menține cuantumul actual. Până acum, au fost evaluate și recalculate aprox. 80 000 de dosare.
De asemenea, în cazul în care cuantumul rezultat în urma recalculării pensiei în temeiul Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii este mai mic de 1.281 de lei, persoanele respective vor primi începând cu 1 septembrie 2024 suma minimă garantată de 1.281 de lei, diferența fiind suportata de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei.
Ca și până acum, în cazul indemnizației sociale pentru pensionari drepturile se evidențiază distinct pe talonul de pensie, astfel:
– cuantumul rezultat în urma recalculării
– suma de plată care nu poate fi mai mică de 1.281 de lei.
Pentru a veni în sprijinul pensionarilor în vederea oferirii de detalii suplimentare referitor la deciziile de calculare emise în temeiul Legii nr. 360/2023, la nivelul CJP Gorj au fost înființate doua ghișee dedicate.