Pensii comunitare, solicitate de către gorjeni

542

Târgujenii care muncesc în străinătate au dreptul la o pensie comunitară. Conform ultimelor prevederi ale Regulamentului Consiliului Europei, orice persoană care face stagiul minim de pensionare de 15 ani cotizaţi, în două sau mai multe state din Uniunea Europeană, la împlinirea vârstei de pensionare poate încasa o pensie comunitară, adică o pensie care cumulează drepturile din România la care se adaugă drepturile de pensie pentru contribuţiile plătite în ţările europene. La nivelul judeţului Gorj, până la data de 31 iulie 2012, există 91 de dosare pentru solicitare a pensiilor comunitare.

Instituţia competentă în acordarea acestor drepturi în bani este Casa Judeţeană de Pensii(CJP), la nivelul fiecărui judeţ, în cazul nostru CJP Gorj. Toate persoanele care au realizat stagii într-un stat al Uniunii Europene pot solicita, în momentul în care îndeplinesc condiţiile pentru o categorie de pensie, un drept de pensie atât conform legislaţiei naţionale, cât şi conform legislaţiei statului comunitar unde a lucrat. Regulamentele în materie nu impun criterii noi, dar fiecare stat îşi aplică propria legislaţie în ce priveşte vârstele de pensionare, stagiile necesare, vechimea în anumite domenii dacă e cazul. “La nivelul judeţului la data de 31 iulie 2012 existau 85 de cereri de eliberare a unui formular E 205 – atestatul privind calitatea de asigurat, împreună cu solicitările de acordare a unei categorii de pensii. Şi mai există 91 de dosare privind pensiile comunitare”, a precizat Dana Negoiţă, consilier în cadrul CPJ Gorj.

Pensii către Italia, Spania sau Germania
Reprezentanţii CJP Gorj informează că, după depunerea dosarului, Casa de Pensii certifică vechimea realizată în România transmiţând mai departe tuturor instituţiilor în cauză, unde a fost asigurat solicitantul un exemplar al formularului E 205 – atestatului privind calitatea de asigurat, împreună cu solicitările de acordare a unei categorii de pensii. În final, i se virează pensionarului pensia cuvenită din fiecare ţară, într-un cont deschis în localitatea de domiciliu. Este foarte important ca numărul de cont sa fie scris cu atenţie astfel încât să nu apară greşeli. Cele mai multe solicitări de pensie comunitară au fost către Spania -25 de solicitări, Italia -19 şi Germania -16. Există însă solicitări şi din Austria, Belgia, Cipru, Franţa, Grecia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Cele mai multe solicitări de pensie comunitară pe categorii: Spania (12 persoane limită de vârstă), (10 invaliditate), (2 urmaş) şi (1 anticipată). Italia (14 limită de vârstă), (1 invaliditate), (2 urmaş), (2 anticipată) şi Germania (2 limită de vârstă), (2 invaliditate) şi (2 anticipată).

Revizuirea drepturilor la pensie
O persoană care beneficiază deja de o pensie din sistemul public de pensii din ţară, dar care a lucrat în mod legal şi într-un alt stat membru UE, poate solicita revizuirea drepturilor de pensie în aplicarea regulamentelor europene. La calcul pensiei comunitare se au în vedere şi perioadele de asigurare realizate în celălalt stat membru implicat. După calcularea pensiei comunitare, aceasta se compară cu pensia naţională. Drepturile de pensie cuvenite urmează să fie primite fie în România, fie în statul de domiciliu (prin cont bancar).
ANDRADA BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here