Pensie specială de serviciu pentru personalul de intervenție de la Ambulanță

370

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, o propunere legislativă care prevede că personalul de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al serviciului de ambulanţă Bucureşti-Ilfov ar urma să beneficieze de o pensie specială de serviciu, reprezentând 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, dacă au vârsta minimă de 57 de ani şi o vechime de cel puţin 20 de ani în activitate ca personal operativ de intervenţie. Marinică Niculescu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Gorj, susține că această propunere legislativă este excepțională, întrucât la ora actuală nu se găsea o soluție de întinerire personalului.

Noua lege reglementează obligaţiile şi drepturile personalului profesionist de intervenţie: medici, asistenţi medicali, ambulanţieri/şoferi de autosanitară şi operatori registratori de urgenţă. Iniţiatorii consideră că aceştia trebuie să dobândească un regim special având în vedere că îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase. „Este perfect acest proiect de lege. Așteptăm să treacă și de camera decizională. Până acum nu se găsea o soluție pentru întinerirea personalului, tocmai de aceea spun că această propunere este excepțională, întrucât după o anumită vârstă este foarte dificil să activezi ca personal de intervenție”, a explicat Marinică Niculescu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj.

Calcularea pensiei speciale
Potrivit articolului 18, personalul de intervenţie ar urma să beneficieze de „pensie specială de serviciu, cu reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: vârsta minimă de 57 de ani şi o vechime de cel puţin 20 de ani în activitate ca personal operativ de intervenţie”. Parlamentarii care au semnat proiectul de lege propun ca pensia să reprezinte 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile legale, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. La pensie au dreptul şi cei cu o vechime de 15-20 de ani, cu o diminuare de 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte. Dacă în urma actualizării cu valoarea punctului de pensie rezultă o pensie specială mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.
Pe lângă salariul lunar (compus din salariul de bază, gărzi, indemnizaţii, sporuri, premii şi prime), cei care fac parte din personalul operativ au dreptul la ajutoare şi alte drepturi băneşti stabilite prin contracte colective de muncă, indemnizaţii de instalare, de mutare, de delegare sau de detaşare, precum şi la decontarea cheltuielilor de cazare şi transport în ţară şi străinătate, dar şi la încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă.
Angajații de la Ambulanță beneficiază, de asemenea, de spor pentru condiţii deosebit de periculoase pentru suprasolicitări psihice şi nervoase, stres, zgomot intens şi de lungă durată, pericol, risc fizic şi risc în traficul rutier în timpul deplasărilor în misiune.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here