Penitenciarul Târgu-Jiu freamătă şi sub Popescu

466

PenitenciarDeocamdată, la Penitenciarul din Târgu Jiu este o linişte aparentă. Posibil, liniştea dinainte furtunii. De nu, cumva, DNA-ul şi Justiţia îşi vor continua greva în care, parcă, au intrat. Deh, şi la ei e Săptămâna Patimilor.

Cozonacul şi obedienţa

La concursul aranjat/trucat de Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, condusă cu acute tente de prostituţie profesională de Chestorul dr. Ioan Băla, primul trecu linia de sosire Comisarul ec. Ion Popescu. Aşa cum era de aşteptat, devansându-i pe ceilalţi doi concurenţi cu un vârf de opincă. Oricum, ca om, pare cel mai potrivit funcţiei dintre cei trei candidaţi. Numai că, profesional este destul de slab, nu are autoritate în faţa cadrelor, întrucât fiind mult timp adjunct, e-nvăţat să zică: „Să trăiţi! Am înţeles”. Totuşi, Comisarul Ion Popescu are o calitate demnă de un regim dictatorial. În sensul că face întocmai ce i se spune. A nu se înţelege că ordonă, că asta ar însemna pură legalitate. De care actualii boşi se feresc ca dracu de tămâie. Obedienţa şi încărcarea portbagajelor îi sunt trăsături definitorii. Exact ce trebuie în zilele de azi, ale regimului băsescian. Interesant ar fi să aflăm ce se va petrece dacă vom auzi, cândva, că l-a înhăţat şi pe domnia sa DNA-ul. Nefiind străin, nici cu numele şi nici cu faptele, de cele petrecute sub nasul lui în năbădăiosul proiect POSDRU: Prin care, numai la Penitenciarul Târgu Jiu, fură furaţi sau făcuţi dispăruţi vreo 60.000 de euro. Iar doamna Iulia Bîzu, proaspăt pensionară din funcţia de Şefă Compartiment Hrănire deţinuţi, mama subcomisăriţei Carmen Statie, Şefa de la Achiziţii Publice şi urmărită penal în dosarul DNA, l-a avertizat pe director „Ionică P.”, în legătură cu fetiţa dumisale, că dacă nu-i scoasă de sub urmărirea penală va avea de suferit la rându-i. Grea misiune şi pentru ex-comandantul puşcăriei Târgu Jiu, Eugen Simescu, doar Ion Popescu îi e nepot, iar Coana Iulia fostă colaboratoare. Dar mai ales din pricină că are şi el, la rândul lui, două fete şi un ginere angajaţi la penitenciar. O familiuţă demnă de La Famiglia italiene. Oare s-o ajunge cozonacul de Paşti pentru toţi?

Lider în dizgraţie, caut post de director

La recentul concurs, unii au procedat ca la alegeri. Aşa, de pildă, liderul de Sindicat Florin Şchiopu, între altele un priceput Maestru de ceremonii, a comis greşeala de a-l susţine pe faţă pe Marius Popa la directoratul Penitenciarului Târgu Jiu. Cum nu i-a ieşit pasienţa, momentan face lobby pe lângă Chestorul Ioan Băla să-l pună/numească, niţel cam, ilegal, director la Penitenciarul Ploieşti. Acolo unde nu s-a ocupat locul prin concurs.

Ciudate reacţii la avansarea amantei

Interesante sunt unele reacţii ciudate la adresa subcomisăriţei Oana – Valeria Laiu, proaspăta directoreasă a Penitenciarului Pelendava. Ea n-a fost uitată în urbea de pe Jiul de Sus, fiind legată de viaţa trainică avută aici, unde s-a născut. În acele vremuri ale tinereţii ei zbuciumate se numea Oana Valeria Taşcău şi funcţiona ca ofiţer (plin de vino-‘ncoa) cu asistenţa socială. La viaţa ei a avut numai vreo trei-patru bărbaţi cu acte. Restul nu se pun. Pe când se afla ca studentă focoasă la Universitatea de Vest Timişoara a dus-o (ne)norocul să-şi facă practica de specialitate la Penitenciarul Timişoara, cârmuit de Ioan Băla, care îi era şi profesor. La absolvirea facultăţii a fost selectată de directorul Ioan Băla, actualul Chestor cu acelaşi nume, şi a avansat-o pe post de amantă plătită ca ofiţer de penitenciare. Din dragostea lor s-a procreat şi născut o fetiţă, acum de şase anişori, nevinovata recunoscută doar în urma a două procese de paternitate pe rolul Curţii de Apel Timişoara, intentate – în 2004 şi 2005 – de domnişoara, pe atunci, Oana Valeria Taşcău. Peste ani, amantul deveni ditamai directorul general al ANP. Prezent în Comisia concursului, Chestorul dr. Ioan Băla, nu s-a autorecuzat. Ba chiar a insistat să fie membru al comisiei ca s-o susţină pe ex-amanta sa. Care, culmea, nu doreşte să-şi ocupe postul, ci doar eventual să ia banii corespunzători funcţiei de director. A dat examenul ca să fie sigură că-l mai prinde-n funcţia de director general ANP pe ex-iubitul ei, din vremea studenţiei şi mai apoi. Cică s-ar fi exprimat că ar mai sta un an acasă pentru creşterea unui copil mic, că doar are dreptul la concediu pentru creşterea copiilor. Trebuind să-i dea creştere şi educaţie inclusiv celui plămădit cu Chestorul Ioan Băla. Că-i pricepută la conceperea copiilor e sigur. La cârmuit puşcării e mai greu, dacă n-ai proptele. Paradoxal e că Oana Valeria Laiu nu izbutise să ocupe funcţia de şef de birou Asistenţă psihosocială la Penitenciarul de Minori Craiova, fiind pe specializarea asistenţă socială şi, culmea, la verificarea contestaţiei i s-au mai scăzut aproape două puncte. În schimb, iată că izbuteşte cu brio la manageriatul fermei de la Pelendava de prestaţia sa bucurându-se însuşi liderul de sindicat naţional, Sorin Dumitraşcu. O fi şulfăneală ori apreciere sinceră. Greu de ghicit?

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here