Penitenciarul Târgu-Jiu: 25 de deținuți au votat cu urna mobilă la alegerile locale

453

Un număr de 25 de deținuți din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu și-au exercitat, duminică, dreptul la vot la alegerile locale desfășurate.

La nivelul Penitenciarului Târgu-Jiu au fost identificați 29 de deținuți cu drept de vot care puteau participa la scrutinul ce a avut loc duminică. Totuși, doar 25 dintre aceștia au depus cereri pentru urna mobilă. ,,Am avut identificați 29 de deținuți care ar fi putut vota, însă doar 25 au depus solicitări pentru a vota cu urna mobilă. Aceștia din urmă și-au exercitat, duminică, dreptul la vot fără a exista probleme”, a declarat Lavinia Lupu, inspector în cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu.În perioada premergătoare alegerilor locale, în vederea asigurării exercitării în bune condiții a dreptului persoanelor private de libertate de a vota, la nivelul Penitenciarului Târgu Jiu au fost dispuse următoarele măsuri: identificarea persoanelor private de libertate cu drept de vot și informarea acestora cu privire la posibilitatea exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale; informarea persoanelor private de libertate cu drept de vot cu privire la necesitatea formulării cererilor privind exercitarea dreptului de vot; depunerea diligenţelor necesare eliberării actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu posedă sau preschimbării celor al căror termen de valabilitate este expirat; depunerea listelor nominale, împreună cu cererile, la secţia de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (4) din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 81/07.09.2020; stabilirea și amenajarea unui spaţiu corespunzător în cadrul unităţii, pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot, cu dotări minime pentru asigurarea secretului votului, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (9) din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 81/07.09.2020.

Vot în condiții pandemice
De asemenea, având în vedere particularităţile actualului context epidemiologic, pe durata procesului de vot, în Penitenciarul Târgu-Jiu, au fost respectate măsurile propuse/recomandate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, cuprinse în raportul privind măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi detalierea planului de măsuri avute în vedere pentru organizarea alegerilor locale şi a deschiderii şcolilor, emis de Guvernul României în data de 11 august 2020. În completarea măsurilor cu caracter general, sus-menţionate, au fost respectate următoarele: pe durata derulării tuturor activităţilor necesare exercitării dreptului de vot, persoanele private de libertate au purtat masca de protecţie respiratorie; înainte de înmânarea ştampilei de vot şi a cărţii de identitate, persoanele private de libertate au primit mănuşi de unică folosinţă; după exercitarea dreptului de vot, mănuşile au fost dezinfectate şi aruncate în recipiente special amenajate; s-a avut în vedere evitarea contactului dintre deţinuţii care îşi exercită dreptul de vot, astfel că nu au interacţionat deţinuţii cazaţi în secţii diferite; echipa biroului electoral al secţiei de votare, care s-a deplasat cu urna specială, şi eventualii supraveghetori şi observatori străini acreditaţi în acest scop, au fost supuşi triajului epidemiologic la intrarea în unitate şi au completat chestionarul COVID-19. Totodată, pe toată durata desfăşurării procedurilor de votare, a fost respectată distanţarea fizică faţă de persoanele private de libertate şi faţă de personalul angajat al unităţii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here