Penel de poliţist

628

florin preda dochinoiuFlorin Preda este, înainte de toate, un artist, genial în opinia mea. Îmbrăcat în uniformă, poliţistul Florin Preda, aproape că nu te lasă să-i studiezi privirile scrutătoare în misterul cotidian. Preda are ceva din tipicul marelui înţelept, lucru uşor de sesizat din ceea ce lasă lumii trimiţând cu ajutorul penelului culoarea gândului pe pânză, ca un fel de testament primordial.

Grafica şi picturile, dar mai ales icoanele lui Florin Preda se adresează în egală măsură şi criticului şi spectatorului simplu şi nu va trece multă vreme până când operele lui vor fi la mare căutare, mai ales dacă lumea cotidiană va avea puterea să se regăsească spiritual prin intermediul artei. Dacă nu, Florin Preda există şi va dăinui, ceea ce este suficient pentru un oraş mic din eterna şi fascinanta Românie.

Florin Preda s-a născut la 15 decembrie 1970, în satul Damian, comuna Sadova, judeţul Dolj. A colaborat sau s-a scris despre lucrările sale în “Ramuri”, “România Literară”, “Literatorul”, “Naţional”, “Jurnalul Naţional”, “Ora”, “Timpul”, “Gazeta de Sud, “Viaţa Capitalei”, Cuvîntul Libertăţii”, “Ora” (Craiovei), “Ediţie Specială”, “Zig-zag Magazin”, “Tara”, “Arca lui Noe”, “Actualitatea”, “Fluidul roditor”, “Ad Mutrium”, “Opinia”, “Oglinda Motrului”, “Ardealul literar şi artistic”, “Gorjeanul”, “Serile la Brădiceni”, “Cuvântul Liber”, “Civica”, “Meridian” şi “Oglida Gorjului” „ Caietele Columna”, „ Vertical”, „Impact în Gorj” şi aşa mai departe.

Lucrările sale de grafică şi pictură sunt prezente în muzee şi colecţii particulare din România, Franţa, Italia, Austria, Iugoslavia, Liban, Brazilia, Cuba, SUA, Republica Moldova , Slovenia, Italia, Belgia.

Florin Preda a debutat plastic în 1990 în “Cuvîntul Libertăţii” cu lucrarea “Condiţia creatorului”.

Aprecieri la adresa lui Preda

1aaTalentul lui Florin Preda şi lucrările sale au fost deopotrivă apreciate de oameni simpli, dar şi de nume mari ale scenei, culturii, literaturii şi presei româneşti. „Florin Preda Dochinoiu este o certitudine a graficii oltene şi nu doar a ei. Nimic de găsit de reproşat, oricât de cârtitor ar fi privitorul specializat”, afirma Viorel Gârbaciu despre Florin Preda, în urmă cu câţiva.

Referitor la Florin Preda şi la fratele acestuia, poetul Constantin Preda, Fănuş Neagu spunea, în 1994: „Iată că oltenii din Sadova, după ce au dat un poet de o rară sensibilitate – l-am numit pe Constantin Preda – trimit în capitala Doljului şi un pictor. Dumnezeu, cel care ţine cumpăna lumii, a potrivit astfel lucrurile ca pictorul să fie fratele drept al poetului. Ochiul şi inima se adună pe tărâmul artelor frumoase şi ne dăruiesc prin Constantin şi Florea Preda o lacrimă albastră pe care s-o sorbim în suflet, cu firul de mărgăritar pe care-l plantează luna în caişii ce se gătesc de Paşti. Mă gândesc că toate ale Dumnezeirii ne sunt trimise ca să înţelegem că iubirea de ţară şi de pământul naşterii noastre este grâul care leagănă Timpul viitor”.

Expoziţiile lui Florin Preda

2Lucrările lui Florin Preda au fost expuse, de-a lungul timpului, în diverse locaţii şi oraşe. Astfel, în aprilie 1994 a avut prima sa expoziţie de grafică şi pictură la Cercul Militar Craiova. Apoi, în decembrie 1994 – expoziţie personală de grafică şi pictură la Casa de Cultură a Ministerului de Interne , în 1995, februarie – expoziţie colectivă de pictură la Casa Americii Latine Bucureşti; în 1996, februarie – expoziţie personală de pictură şi grafică la G.S.I.A. Craiova; în 1997, septembrie – expoziţie personală de pictură şi grafică la Universitatea din Craiova; în 1998, florar – expoziţie personală de grafică la Biblioteca Judeţeană “Christian Tell” din Târgu-Jiu, 1998, iulie – expoziţie personală de pictură şi grafică la Muzeul de artă din Târgu-Jiu; în 1999, iulie – expoziţie personală de grafică la Casa de Cultură a Ministerului de Interne din Bucureşti; în 1999, octombrie – expoziţie personală de grafică la Muzeul Olteniei din Craiova, Galeria Coloseum; în 1999, octombrie – expoziţie colectivă de pictură şi grafică la Casa de Cultură din Motru; în 2000, ianuarie – expoziţie colectivă de grafică la CEC Bucureşti, “Anul Eminescu”; în iulie 2000 – expoziţie colectivă de pictură şi grafică la Muzeul Poliţiei Române din Târgovişte şi expoziţie colectivă de pictură şi grafică la Casa de Cultură a Ministerului de Interne din Bucureşti. În octombrie 2000 – expoziţie colectivă de pictură şi grafică la Casa de Cultură din Motru; în 2001, ianuarie – expoziţie colectivă de grafică la Galeria “Agir” Bucureşti – “Universul Eminescu”; în 2001, iulie – expoziţie colectivă de grafică la Palatul Parlamentului din Bucureşti. În anul 2002, luna martie – expoziţie personală de grafică şi pictură la Palatul Administrativ din Târgu-Jiu; în 2004, decembrie – expoziţie personală de grafică şi pictură, Liublijana-Slovenia şi tot în decembrie 2004 – expoziţie colectivă de pictură, Liublijana – Slovenia. În 2006, martie – expoziţie personală de grafică în foaierul teatrului Dramatic Elvira Godeanu Târgu-Jiu; în luna mai a aceluiaşi an – expoziţie colectivă de grafică în foaierul Casei de Cultură Motru şi în octombrie 2006 – expoziţie colectivă de pictură, Paris – Franţa.

Distincţiile artistului

20Pictorul Florin Preda a primit şi foarte multe distincţii, după cum este şi opera sa, bogată. Dintre acestea, merită amintite următoarele: în anul 1995 – Premiul pentru contribuţia la cunoaşterea lui JOSE MARTI în România, acordat de Grupul Diplomatic Latino-American. În 1998 a primit Premiul pentru ilustraţie de carte argheziană, acordat de Centrul Judeţean al Creaţiei Gorj; în 2000 – Diploma de Onoare, acordată de Inspectoratul General al Poliţiei; şi tot în 2000- Diploma de Onoare, acordată de Casa de Cultură a municipiului Motru. În 2003, cotidianul Oglinda Gorjului i-a acordat o Diplomă de Excelenţă. În anul 2004 Preda a obţinut Premiul pentru „Calendarul artistic 2003 al MAI”, acordat de Editura M.A.I. În 2006 a obţinut Diploma de merit, acordată de Casa de Cultură ca municipiului Motru şi, în acelaşi an, Diploma de Onoare, acordata de Asociaţia Artistică a Prefecturii de Poliţie Paris. În 2007 a primit Premiul pentru grafică şi pictură, pentru anul 2006, acordat de Primăria municipiului Motru. Iată, aşadar, cât talent şi câte merite poate avea un singur (dar nu simplu!) om!

Constantin Bunilă

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here