Penalul Manţog, slugă la CE Turceni şi stăpân la SNLO

157

DeschiderePedeliştii i-au tăiat aripile lui Ionel Manţog numai pe jumătate, asta deoarece fostul lider a fost lăsat, în mod ciudat, într-o funcţie de conducere importantă la vârful Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO).

Este inexplicabil astfel faptul că recent condamnatul Ionel Manţog a fost pus cu botul pe labe numai la Complexul Energetic Turceni, unde a fost transformat în sluga directorului Octavian Graure, în timp ce la SNLO, directorul Daniel Burlan îl păstrează pe Manţog într-o funcţie de conducere de maximă importanţă. Să nu uităm însă că Manţog îşi trece, de asemenea, în declaraţia de avere de anul trecut faptul că este consilier personal la Ministerul Economiei, funcţie pe care probabil o mai deţine şi în prezent. Ionel Manţog beneficiază de o clemenţă aparte din partea Ministerului Economiei, chiar dacă Adriean Videnu nu mai este de ceva vreme ministru aici. Asta deoarece declaratieManţog a fost lăsat, în mod inexplicabil, la cârma unei societăţi din minerit deşi s-a autosuspendat declarativ din PDL Gorj şi a primit o condamnare pentru corupţie. Aceste bile negre nu par că ar atârna destul de greu pentru oficialii Ministerului Economiei care îl tolerează astfel pe Manţog ca membru în Adunarea Generală a Acţionarilor(AGA) a SNLO, funcţie de care Manţog spunea prin 2009 că ar fi renunţat, la ea, trecându-şi, în acelaşi timp, veniturile obţinute de pe urma acestei funcţii în propria declaraţie de avere. În aceiaşi declaraţie de avere de la finalul lui 2010, Manţog îşi trece şi venituri de aproape 50 de milioane de lei vechi pentru funcţia de consilier personal la Ministerul Economiei dar şi realizări tehnice în valoare de peste 70 de milioane de lei vechi obţinute de la EMC Roşia, probabil pe cunoscutele invenţii ale juristului-miner.

Fără putere în energie, dar potent în minerit

Şi astfel Manţog demonstrează, la ora actuală, că nu mai are un cuvânt de spus în domeniul energetic, el fiind detronat din funcţia de director economic de la CE Turceni, însă îşi arată importanţa în domeniul minier, unde Burlan îi permite să fie membru în AGA al SNLO, fapt confirmat şi de reprezentanţi ai PDL Gorj. Burlan demonstrează astfel că îi este mai mult decât dator lui Manţog, deşi pare că a făcut front comun cu Ion Ruşeţ, noul preşedinte al PDL Gorj, de partea căruia a trecut în momentul în care chiar Ionel îi vroia funcţia de conducere.

Burlan, ridicat de Manţog

Dar pentru a înţelege mai bine cine a fost şi cine este Burlan, vă prezentăm ascensiunea unui fost jucător de fotbal ajuns “general” la SNLO. Motreanul Burlan a fost astfel, iniţial, doar un fotbalist la Clubul Sportiv “Minerul” Motru. Ajunge apoi preşedintele secţiei de fotbal al clubului, perioadă în care nu a fost ocolit de scandaluri legate de utilizarea banilor clubului. Devine apoi şef Birou Mecanic la Cariera Lupoaia, apoi inginer şef pe partea mecanică a aceleiaşi exploatări miniere. Manţog este cel care îl mută pe Burlan cu serviciul la Târgu-Jiu, unde devine director tehnic al SNLO, deşi nu era membru al PD, iar la scurt timp director general, înlocuindu-l, la acea vreme, pe Tiberiu Trotea. Este detronat din funcţie de Eugen Davidoiu, perioadă în care a revenit la funcţia de director tehnic, semnătura sa regăsindu-se pe controversatul contract cu Best Recuperare Creanţe, societate atât de blamată apoi de Burlan. Candidează şi pentru funcţia de primar la Motru, dar pierde uşor primăria la care îndrăznise să viseze. Pe parcurs se dă de partea lui Ruşeţ, în momentul în care aude că Manţog îi râvneşte scaunul, dar în acelaşi timp îşi păstrează “binefăcătorul” într-o funcţie cheie în SNLO. De altfel, Burlan nu a mişcat un deget împotriva lui Manţog nici măcar în cazul condamnării recente a acestuia, cum nu a făcut-o nici măcar când Ionel s-a declarat autosuspendat din PDL.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here