Penalizări de la APIA pentru arderea miriştilor

484

miristiArderea miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenurile arabile este o practică ce trebuie să dispară din judeţul nostru şi asta deoarece inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj pot sancţiona aceste lucruri.

 

Agricultorii gorjeni care nu respectă bunele practici agricole şi de mediu (GAEC), prin arderea miriştilor şi resturilor vegetale de pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, pot fi penalizaţi prin reducerea sumei totale de plată pe suprafaţă provenită din fonduri europene şi naţionale. Corina Dorobanţu, directoarea APIA Gorj, spune că în acest an, la sediul instituţiei nu au venit astfel de sesizări, dar că practicile sunt întâlnite în rândul agricultorilor, numărul lor diminuându-se anual datorită regulamentelor europene. “Agricultorii din Gorj trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu – GAEC, conform Regulamentului European nr. 73/2009. În primul rând, ei pot primi sancţiuni din partea Gărzii de Mediu şi apoi de la noi. În anii trecuţi, ne confruntam des cu astfel de sesizări, dar în acest an nu a existat nicio reclamaţie de ardere a pajiştilor. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme am trimis adrese la primăriile din Gorj cu respectarea normelor în vigoare privind aceste practici”, a declarat Corina Dorobanţu.

Excluderi de la plată

Aceste practici nu sunt permise deoarece Regulamentul European îşi propune menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor, respectiv menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. “Normele GAEC interzic arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi arderea vegetaţiei şi a pajiştilor permanente. Dacă se constată că au dat foc, se identifică parcela, proprietarul şi se întocmeşte proces-verbal de constatare. Sancţiunea constă în reducerea de la plată din totalul subvenţiei pentru agricultorul în cauză care nu a respectat bunele condiţii de mediu”, a precizat şefa APIA Gorj. Gravitatea încălcării acestor prevederi se evaluează în funcţie de suprafaţa parcelelor cu mirişti sau resturi vegetale arse, raportată la totalul suprafeţei arabile determinate din exploataţie. Agricultorii gorjeni scapă de penalizări doar dacă arderea a fost provocată de cauze necunoscute şi raportată la poliţie, ei neavând voie nici să ardă iarba rămasă după cositul pajiştilor.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here