Pediatrii SJU au îngrijit un minor intoxicat cu etnobotanice

518

În cursul nopţii de joi spre vineri, la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a fost adus un copil în vârstă de 12 ani, care s-a dovedit că se intoxicase cu etnobotanice. Medicii au constatat că minorul nu era un consumator înrăit, el intoxicându-se accidental. Cazul a intrat şi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj şi a Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj.

La doar câteva ore după ce prezentaseră Strategia Naţională Antidrog 2014 – 2020, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj au fost anunţaţi că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a fost adus, în stare gravă, un copil care consumase etnobotanice. Coordonatorul CPECA s-a deplasat la faţa locului. „S-a luat legătura cu copilul, urmând a se proceda la fel şi cu familia acestuia. Există suspiciunea că a consumat etnobotanice”, confirmă Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

Intoxicare accidentală
Ajuns pe mâna specialiştilor de la SJU, copilul a fost consultat şi internat la Pediatrie.
În urma investigaţiilor medicale la care a fost supus s-a constatat că nu este un consumator înrăit. „Pacientul este foarte bine. A fost stabilizat şi are o stare bună. Doamna doctor Elena Popescu, şefa Secţiei Pediatrie, care era de gardă când a fost adus copilul, a spus că este vorba despre o intoxicare accidentală, el nefiind un consumator înrăit. Au ajuns la spital şi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care se pare că îl avea deja în evidenţă pe acest minor”, a confirmat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Caz cunoscut de Protecţia Copilului
Minorul care a ajuns joi noaptea la spital după ce se intoxicase cu etnobotanice era cunoscut de specialiştii DGASPC Gorj. El provine dintr-o familie dezorganizată, iar după ce va fi externat se are în vedere primirea sa într-un centru al Direcţiei. „Este posibil să fie primit într-un centru de-al nostru de primire în regim de urgenţă. S-a luat legătura şi cu cei de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, astfel încât să facem tot ce se impune în acest caz, pentru binele minorului”, confirmă Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
De menţionat că Mircea Andrei, directorul adjunct al DGASPC Gorj s-a deplasat la SJU de îndată ce a fost informat despre acest caz, asigurându-se că starea minorului este bună.

Droguri şi etnobotanice în Gorj
Potrivit coordonatorului Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, „la nivelul judeţului Gorj consumul de etnobotanice este mai ridicat faţă de alte droguri, etnobotanicele fiind şi accesibile ca preţ şi ca modalitate de procurare. Foarte rar au mai fost identificate cazuri de consum de canabis”.
Media prezentărilor la UPU a consumatorilor de etnobotanice este de o persoană pe lună, conform datelor centralizate de specialiştii CPECA Gorj. La ora actuală, niciun consumator nu este inclus în programul de consiliere al Centrului Antidrog.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here