Pedepsiţi cu puşcărie pentru fraude informatice

608

Mai mulţi tineri care au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Târgu Jiu au fost condamnaţi la sfârşitul săptămânii trecute de magistraţii gorjeni la închisoare cu executare. Aceştia nu vor intra însă imediat în spatele gratiilor pentru că pedeapsa nu este definitivă şi, cel mai probabil, va fi contestată, de abia în cazul menținerii ei la Curtea de Apel Craiova, urmând să fie emise mandate de arestare. Ion Vlad Ploscaru are pedeapsa cea mai mare în acest dosar, dar și cele mai multe capete de acuzare formulate la adresa sa. “Condamnă inculpatul, la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic. (…)Condamnă inculpatul, la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de fals informatic. (…) Condamnă inculpatul, la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de frauda informatică. (…) Contopește pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilit de 3 ani şi 4 luni închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 4 luni închisoare. (…) Deduce din pedeapsa aplicată, perioada reținerii, începând cu 23.04.2014, până la 24.04.2014”, au decis judecătorii.
Pentru acuzații și fapte similare un alt inculpat din dosar, Alexandru Răzvan Tudorescu are de executat 5 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce un inculpat minor la data comiterii faptelor, Nicolae Andrei Davițoiu, a fost condamnat acum la măsura educativă sub supraveghere pentru o perioadă de șase luni. Un al patrulea inculpat din dosar, Marius Bunoiu Goșa, a pledat vinovat încă de la începutul procesului și a primit acum o pedeapsă cu suspendare pentru că le-a ușurat munca magistraților. “Condamnă inculpatul, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic. (…)Condamnă inculpatul, la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. (…) Condamnă inculpatul, la pedeapsa de 5 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. (…) Contopește pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilit de 1 an şi 2 luni închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare. În baza art. 91 C. pen. suspendă executarea pedepsei sub supraveghere şi stabileşte termen de încercare de 3 ani”, au decis judecătorii, care l-au obligat pe inculpat și să presteze 60 de zile de muncă la o primărie de sector din București, acolo unde își are domiciliul.
Un alt inculpat din dosar, Claudiu Pârcălabu, fost Treanță, a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 3 ani și 8 luni. Inculpaţii care au primit cele mai mari pedepse în dosar sunt şi cei care sunt buni de plată în faţa companiilor americane din conturile cărora au retras ilegal bani. “Obligă inculpaţii Ploscaru Vlad Ion la plata sumei 29.550,87 USD şi Tudorescu Răzvan-Alexandru la plata sumei de 19.852,38 USD (2013-2014)”, a mai decis instanța.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here