Pedepse mai blânde pentru proxeneți gorjeni

1073

Tribunalul Gorj a pronunțat o nouă sentință într-un dosar în care mai mulți inculpați au fost trimiși în judecată de structura locală a DIICOT și pe care aceeași instanță îi condamnase în urmă cu mai bine de trei ani la pedepse care treceau și de 10 ani, fiind cu executare. Curtea de Apel Craiova a desființat însă verdictul respectiv și i-a obligat pe magistrații gorjeni să se pronunțe din nou asupra cauzei. Acum inculpații pot răsufla ușurați pentru că pedepsele aproape nu există în comparație cu ceea ce fusese pronunțat în primăvara lui 2016. Ion Alin Ivan a fost achitat de această dată de acuzațiile de trafic de persoane sau tentativă la comiterea acestei infracțiuni, precum și pentru deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu. A fost însă găsit vinovat pentru comiterea altor infracțiuni, pentru care a primit o condamnare care este însă mai mică decât cea de acum trei ani. „Condamnă același inculpat, la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane (faţă de persoana vătămată Mărăşescu Vasilica Adriana).(…)condamnă același inculpat, la pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism (4 acte materiale) (…)condamnă același inculpat, la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.(…)Contopește pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 2 ani şi 8 luni închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 8 luni închisoare”, a decis instanța, care a mai stabilit din pedeapsa respectivă să fie scăzută perioada arestului preventiv și a arestului la domiciliu dintre 6 ianuarie 2015 și 23 mai 2017.
O colaboratoare a acestuia, Elena Neamțu, fostă Motorga, a primit și ea o pedeapsă, prin contopire, de 4 ani și 4 luni cu executare, în timp ce Mădălina Ioana Pîrvan, fostă Marinescu, a fost condamnată la 2 ani și 3 luni de închisoare, perioada fiind transformată într-un termen de 3 ani de supraveghere, timp în care trebuie să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității la Licurici. Un termen de supraveghere de 3 ani are și inculpatul Dumitru Bodislav, și el având de prestat 60 de zile în folosul comunității la Târgu- Jiu. Instanța a decis ca Ivan și Pîrvan să își despăgubească una dintre victime cu 5000 de euro și să îi achite cheltuieli judiciare de 2000 de lei, de la primul instanța dispunând și confiscarea a 50.000 de euro, câștigați de pe urma traficării fetelor în străinătate.
Inculpații mai au de achitat cheltuieli judiciare către stat cuprinse între 7.000 și 30.000 de lei, suma cea mai mare fiind decisă în cazul șefului grupării anihilate de procurorii DIICOT în urmă cu mai bine de patru ani. Sentința de acum a judecătorilor nu este definitivă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here