Pedepse mai blânde pentru membrii clanului Călina

488

Curtea de Apel Craiova a pronunțat la sfârșitul săptămânii trecute verdictul în procesul unei grupări formate din zece gorjeni pe care procurorii DIICOT i-au acuzat acum cinci ani de trafic de persoane şi proxenetism. Mulţi dintre inculpaţi sunt rude între ei, fiind parte a familiei Călina, aceştia atacând cu apel decizia dată în urmă cu doi ani de judecătorii de la Tribunalul Gorj. Acum magistraţii din Craiova au schimbat încadrările aduse acestora şi au pronunţat pedepse mai blânde pentru cei în cauză. Dacă la Târgu Jiu pedepsele ajungeau şi la zece ani de închisoare, acum nu mai e vorba despre aşa ceva.

Claudia Călina, fostă Mătuşoiu, ar avea de executat 8 ani de detenţie şi cinci de interzicere a unor drepturi civile, în această pedeapsă fiind inclus şi un rest de pese doi ani dintr-o sentinţă de cinci ani şi jumătate dispuse împotriva sa în 2001 de Tribunalul Gorj. Femeia a scăpat prin decizia de la Craiova şi de plata a 12.000 de lei către una din părţile vătămate. Soţul acesteia, Ionel Doru Călina, a primit pedeapsa cea mai mare, cea de 9 ani, pentru cinci ani după executarea detenţiei având şi el interzise o serie de drepturi civile. În pedeapsa respectivă este inclus şi un rest de 575 de zile dintr-o condamnare de 4 ani şi jumătate decisă împotriva sa de o instanţă din Mehedinţi.
Tot pentru 9 ani ar urma să stea după gratii şi Adrian Stelian Călina, faţă de zece ani şi jumătate cât deciseseră la Târgu Jiu magistraţii în cazul său şi al lui Doru. În cei 9 ani au fost incluse şi cele 577 de zile rămase ca rest neexecutat la o pedeapsă de 4 ani dată în anul 2000 de Tribunalul Militar Timişoara. Cu pedeapsa nemodificată, de cinci ani, cu executare, a rămas Elena Nicoleta Călina, dar şi Niculina Călina. Perioada de detenţie decisă la Tribunalul Gorj, de şase ani şi jumătate,a fost menţinută şi la Craiova pentru Cerasela Gheorghe, fostă Damian, şapte ani având de executat şi Marius Pardelean Lăcătuş, pentru 4 ani acesta având interzise o serie de drepturi civile. Verdictul de la Craiova nu s-a schimbat nici în privinţa lui Tamara Rostaş, care ar avea de executat 4 ani de puşcărie.
Patru ani primise la Târgu Jiu şi Marian Dosa, în cazul său judecătorii craioveni decizând o pedeapsă mai mică, de trei ani, cu executare, cei patru ani fiind însă menţinuţi în cazul unui alt inculpat din acest dosar, Aurel Marcel Torop, de la el urmând să fie confiscat şi un autoturism folosit la transportarea fetelor, minore în unele cazuri, pentru a se prostitua în străinătate, mai ales în Spania. De la aproape toţi inculpaţii statul ar urma să confişte, al finalul procesului, între 3 şi 10 mii de euro, bani proveniţi din activităţile ilegale pentru care cei în cauză sunt judecaţi acum. Sentinţa Curţii de Apel Craiova nu este una definitivă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here