Pedeapsă înjumătățită pentru patru vieți curmate

1282

Șoferul din Gorj care, în decembrie 2022, a ucis o familie de spanioli într-un grav accident rutier petrecut în județul Sibiu, a fost condamnat definitiv. Bărbatul va sta 10 ani în spatele gratiilor pentru ucidere din culpă, deși instanța de fond îl condamnase la două decenii de pușcărie pentru omor calificat.

Tragedia s-a petrecut pe data de 4 decembrie 2022, în jurul orelor 20.00, pe DN 1, la Hula Bradului, pe șoseaua care leagă Sibiul de Brașov. Bărbatul se întorcea de la muncă din Germania şi voia să ajungă acasă, la viitoarea sa soție. Era extrem de obosit, conducând ore întregi fără oprire.
O familie de spanioli (tată, mamă și două fiice) se afla într-o Dacia Logan închiriată și se deplasa către municipiul Sibiu când, deodată, un BMW s-a izbit frontal de autoturismul lor. Gorjeanul efectuase o depășire pe linie continuă, având o viteză de 128 km/h. În urma impactului nimicitor, părinții au murit pe loc, iar fiica cea mare, venită în România cu o bursă Erasmus, a decedat în ambulanță. Mezina familiei, în vârstă de 15 ani, a murit după câteva zile, la spital.

Nu mai e omor calificat, ci ucidere din culpă!
Ion Sporici nu şi-a recunoscut vina, susţinând că a fost „orbit” de farurile unui camion şi că din acest motiv a ajuns pe contrasens. Tribunalul Sibiu l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor calificat. Magistrații au considerat că gorjeanul este vinovat de omor calificat, pentru că a condus haotic, cu viteză de trei ori mai mare decât limita legală pentru acel sector de drum, în condiții de oboseală, după ce șofase 17 ore fără oprire, făcând depășiri pe dublă linie continuă.
A contestat decizia, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis apelul, schimbând încadrarea juridică din omor calificat în ucidere din culpă. Astfel, bărbatul de 64 de ani a fost condamnat la 10 ani de pușcărie. „Condamnă pe inculpatul Sporici Ion, deținut în Penitenciarul București-Jilava, la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. În baza art. 72 C.pen. scade din pedeapsa aplicată inculpatului durata reținerii și arestării preventive din data de 07.12.2022 până în data de 19.03.2024”, potrivit deciziei Curții de Apel Alba Iulia, care este definitivă.
În plus, magistrații au redus la jumătate și cuantumul despăgubirilor acordate rudelor victimelor. Nouă cetățeni spanioli s-au constituit părți civile în proces și au cerut daune morale. Sporici va trebui să le achite, în total, 432.500 de euro. La fond, suma era de 850.000 de euro.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here