General de divizie – Kornea Radu
Comandantul Regimentului 6 Roşiori Purtat
Născut la 23 decembrie 1885, în Târgu Jiu, Judeţul Gorj
Activitatea maiorului Kornea Radu pe perioada celor trei ani cât a lucrat în cadrul Inspectoratului General al Cavaleriei, este consemnată în foile de notare de comandantul acestei instituţii în modul următor:
“Cu o înfăţişare plăcută, bine format, bucurându-se de o sănătate perfectă, maiorul Kornea Radu se prezintă cu multă prestanţă şi autoritate în faţa subalternilor. Necontenit şi ori de câte ori i s-au cerut servicii suplimentare de muncă, maiorul Kornea a fost neclintit la datorie, cu o conştiinţă remarcabilă, priceput, dar, mai presus de toate cu vederi clare şi juste. Pretutindeni şi în toate împrejurările, ca ofiţer superior a arătat că este nu numai un ofiţer distins, dar şi excelent ofiţer de stat major. Îndreptat cu temeinicie pe calea ofiţerilor de valoare ai armatei noastre, maiorul Kornea a dovedit şi întărit necontenit convingerea ca toate însuşirile intelectuale, toată activitatea sa militară, calităţile sufleteşti cu care este dotat, îl ridică şi menţine printre ofiţerii de valoare ai armatei şi-l călăuzesc a merge către cele mai înalte trepte ale ierarhiei militare.
Menţin toate frumoasele aprecieri ce i le-am dat şi în trecut, cu aceeaşi convingere că ofiţerul le merită cu prisosinţă. Pentru calităţile excepţionale, pentru pregătirea sa intelectuală şi cultura ce o posedă, îl propun a fi avansat la gradul de locotenent-colonel cu menţiunea că merită a înainta la Excepţional”. Şef de Stat Major, Colonel Atanasescu.
Inspectorul general al cavaleriei, generalul de divizie Moruzi, îl notează:
“Menţin elogioasele aprecieri ale Şefului de Stat Major, care se potrivesc cu notele excelente pe care le-a obţinut de când e ofiţer. Ofiţer de elită, inteligent, muncitor, foarte priceput, destinat a ajunge la înaltele comandamente ale armatei”.
Începând cu toamna anului 1933, locotenent-colonel Radu Kornea este mutat în Regimentul 9 Călăraşi. Aici îndeplineşte succesiv funcţiile de comandant de divizion de cavalerie, director al Şcolii de Instructori, şef al Biroului de Instrucţie, ajutor al comandantului etc. Toate aceste funcţii le îndeplineşte în condiţiuni ireproşabile. În rezumat, comandantul de regiment îl notează:
“Locotenent-colonel Kornea Radu este dotat cu remarcabile calităţi şi frumoase posibilităţi. Va atinge cu uşurinţă înaltele trepte ale ierarhiei militare. Ofiţer cult şi de nădejde”.
Comandantul Regimentului 9 Călăraşi, Colonel Goruneanu.
Notele şefilor ierarhici superiori mai precizează: “Locotenent-colonel Radu Kornea întruneşte calităţi excepţionale, care îl caracterizează, ca prea bun ofiţer de stat major şi tot aşa de foarte bun comandant de front. Acest brav ofiţer trebuie împins spre gradele cele mai înalte, pentru ca instituţia să poată profita cât mai mult de capacitatea şi calităţile sale excepţionale. În primele aplicaţiuni ale Diviziei 4 Cavalerie pe zona de concentrare a îndeplinit funcţia de şef de stat major al diviziei operative ce am comandat şi am apreciat deosebit cunoştiinţele şi posibilităţile sale în această funcţie pe care merita să o îndeplinească pentru a-şi completa frumoasele sale state de serviciu. Va fi un prea bun comandant de regiment”.
Comandantul Brigăzii 11 Cavalerie, General (indescifrabil).
“Menţin aprecierile şefilor ierarhici. Este un ofiţer superior foarte bun”.
Comandantul D.4 Cv., General Constantin.
“Eminent ofiţer. Pregătit pentru funcţia de şef de stat major de Divizie”.
Inspector general al Cavaleriei, General Moruzi.
În vara anului 1934, ca urmare a propunerilor Inspectorului general al Cavaleriei, conducerea superioară a armatei îl numeşte Şef de Stat Major la Divizia 12 Infanterie, funcţie complexă şi de mare importanţă în structurile armatei. În sfârşit, i se ivea prilejul de a pune in practică, în cadrul unei mari unităţi, tot ce acumulase în Şcoala Superioară de Război şi în unităţile de cavalerie. Elocventă pentru activitatea desfăşurată în această funcţie este aprecierea făcută de comandantul de divizie:
“Locotenentul-colonel Radu Kornea este un ofiţer de stat major model din toate punctele de vedere. Acest destoinic ofiţer a ştiut să organizeze şi să conducă serviciul de stat major în comandamentul Diviziei 12 Infanterie cu un tact deosebit şi cu o remarcabilă iniţiativă. În conlucrarea sa cu organele administrative ale statului, în deosebi cu prefecturile şi poliţia, tactul şi activitatea lui au fost de un vădit folos pentru binele Diviziei şi mai ales a ţării. Înzestrat cu frumoase cunoştinţe din domeniul strategic şi tactic, cu ochiul câmpului dezvoltat, hotărât şi clar în execuţia ordinelor, directivelor şi instrucţiunilor, a fost în calitate de şef de Stat Major, atât la aplicaţiile din timpul iernii, cât şi pe câmpul de manevre, la înălţimea cerută de aplicaţiile desfăşurate. Locotenentul-colonel Radu Kornea este un ofiţer integru, sociabil, manierat, plin de tact, cu o cultură generală şi profesională aleasă, este respectat, cinstit şi iubit atât de către corpul ofiţeresc, de populaţia locală (din Basarabia, n.n.), dar mai cu seamă de subsemnatul care, având un astfel de colaborator secund, am putut uni eforturile tuturor în cadrul Diviziei 12 Infanterie, în consolidarea ei din toate punctele de vedere. Ofiţer de mare valoare şi perspectivă”.
Comandantul D. 12 1, General M. Phleps.
Notele şefilor ierarhici superiori constată aceleaşi calităţi remarcabile:
“Locotenent-colonelul Radu Kornea se distinge prin rezultatele dobândite în funcţia de Şef de Stat Major al D. 12 1 şi prin însuşirile şi capacitatea profesională, dovedite şi pe zona de concentrare a diviziei. Un ofiţer de stat major foarte bun, care poate fi model prin rezultatele ce a dobândit în funcţia de şef de stat major de divizie”.
Comandantul Corpului 3 Armată, General de divizie Căuciulescu.
“De acord cu notele elogioase. Prea bun şef de stat major de divizie”.
Inspector general de armată, General de divizie Prodan.
Şi în cursul anului 1937, locotenent-colonelul Radu Kornea îşi desfăşoară activitatea tot în cadrul Diviziei 12 Infanterie, în funcţia de şef de stat major al acesteia, unde noul comandant de divizie face următoarele notări în foaia calificativă:
“La 3 decembrie 1936, luând comanda Diviziei 12 Infanterie am găsit ca şef de stat major pe locotenent-colonel Radu Kornea. De atunci până la 1 aprilie m-a secondat admirabil. A căutat astfel să pună în valoare strălucitele sale calităţi şi pregătirea ce i-au fost constatate în toata cariera şi în ce priveşte aptitudinile de şef de stat major, caracterizat atât de elogios de predecesorul meu. Printr-o stăruitoare şi pricepută acţiune a reuşit să realizeze executarea la timp şi cât se poate de bine a lucrărilor, atât cele ce se înaintau Corpului de armată, cât şi cele interioare, ce se transmiteau la regimente, învingând toate greutăţile pricinuite de slabele mijloace de comunicare în zona diviziei. În pregătirea şi conducerea aplicaţiilor pe hartă, cum şi instruirea noului contingent, m-a ajutat de asemenea.
I-a adus învinuirea, necercetată, că a organizat parastas la 13 februarie, cu participarea ofiţerilor, pentru cei 2 tineri căzuţi în luptele din Spania.
A fost cu totul străin de organizarea acelui parastas, care, de fapt, nu a avut caracter politic, ci numai un omagiu adus jertfei pentru biserica creştină. Intrarea sa în biserică către sfârşitul serviciului religios o atribui numai convingerilor sale că trebuie înălţat prestigiul bisericii în această regiune, unde comunismul găseşte cele mai prielnice condiţii de dezvoltare. Fiind mutat, şi-a curmat o activitate atât de rodnică şi necesară “. Comandantul D. 12 I General (indescifrabil).
Începând cu data de 1 aprilie 1937, este mutat în Regimentul 9 Calăraşi, în funcţia de ajutor şef corp, unde este notat de comandantul de regiment astfel:
“Îl apreciez ca pe un ofiţer cu însuşiri şi calităţi alese, un excelent camarad, înzestrat cu mare putere de muncă, foarte inteligent şi priceput, cu o prea frumoasă cultură militară. Devotat instituţiei până la fanatism, cu autoritate şi severitate asupra subordonaţilor, dar şi cu bunăvoinţă de a-i forma. Toate acestea mă îndreptăţesc a califica pe acest distins ofiţer de cavalerie şi ofiţer de stat major ca un excelent şi foarte valoros element al armei şi al armatei. Pot afirma că locotenent-colonelul Radu Kornea m-a înţeles de la început şi mi-a fost un colaborator prea preţios în toate direcţiile. Îl propun a fi avansat în gradul de colonel la excepţional şi a i se încredinţa comanda de regiment”.
Comandantul Regimentului 9 Călăraşi, Colonel Brătianu.
Începând cu data de 1 noiembrie 1937 şi până la 31 octombrie 1938, locotenent-colonelul Radu M. Kornea îşi desfăşoară activitatea ca profesor de tactică a cavaleriei şi de tactică generală la Şcoala Superioară de Război, fiind caracterizat în foaia calificativă în modul următor:
“Deşi în primul an de profesorat, a activat continuu, atât în pregătirea, cât şl la predarea conferinţelor şi aplicaţiunilor pe hartă şi în teren. În activitatea sa de profesor a dovedit următoarele calităţi: foarte rezistent la eforturi intelectuale, extrem de hotărât, cu multă voinţă şi cu o excepţională putere de muncă. Toate acestea îmi dau dreptul să-l caracterizez ca pe un ofiţer de mare valoare, care merită a înainta la excepţional în gradul de colonel”. Directorul Şcoalei Superioare de Război, General Şteflea. “De acord. Merită a înainta la excepţional”. Şeful Marelui Stat Major, General Ionescu.
În perioada 1 noiembrie 1938-27 februarie 1939, pe timpul lipsei conelului Racoviţă, care a fost trimis pentru a urma cursul de comandament, colonelul Kornea Radu a îndeplinit funcţia de Şef de stat Major al Inspectoratului General al Cavaleriei, fiind notat de şeful său nemijlocit, în modul următor:
“Colonelul Kornea a condus serviciul de Stat Major în condiţiuni excelente, reuşind a prezenta totdeauna lucrările ce i s-au cerut, în condiţii superioare de fond şi formă. Ansamblul calităţilor sale fizice şi intelectual-morale formează în colonelul Kornea un tot armonios, care-l aşează între ofiţerii distinşi ai armatei noastre, pe care oricine şi în orice împrejurare poate conta. Ofiţer de mare valoare, care va merge departe în cariera sa şi va aduce reale foloase armatei”. Inspector General al Cavaleriei, Colonel Atanasescu
În ziua de 27 februarie 1939 colonelul Kornea Radu s-a prezentat la conducerea Regimentului 8 Roşiori. Luând comanda unui regiment al cărui comandant titular lipsea de mai mult timp, de la început s-a dovedit un ofiţer plin de avânt şi cu dorinţa de a da maximum de randament, cum, de altfel, s-a comportat în întreaga sa carieră. Posedând un tact deosebit, a reuşit ca, în scurt timp, să câştige sufletele subalternilor săi, să-i întrebuinţeze pe fiecare după aptitudinile lor şi să dea roadele cele mai bune în activitatea sa de comandant. În foaia calificativă pe perioada 1 noiembrie 1938 – 31 octombrie 1939, colonelul Dobrescu notează:
“Dotat cu frumoase aptitudini militare, desăvârşite, concretizate prin energie, voinţă, caracter şi cu o putere de muncă care iese din comun, fac ca acestui distins ofiţer să nu i se poată găsi decât calităţi. Comandă regimentul în condiţiuni de prestigiu şi demnitate care-i fac cinste. A condus instrucţia ofiţerilor în corp în mod desăvârşit, dând rezultate prea frumoase. A luat parte la toate aplicaţiunile de instrucţie şi pe zonele de concentrare, dovedind cu această ocazie că este şi un ofiţer de câmp de mare valoare. În concluzie, colonelul Kornea Radu este un ofiţer superior de nădejde, menit să ajungă repede la cele mai înalte trepte ale ierarhiei militare. Face cinste atât armei cavalerie cât şi armatei”.
Comandantul Brigadei a 3-a Cavalerie, Colonel Dobrotescu.
Supranotarea şefului superior:
“Menţin în totul bunele aprecieri pe care le face asupra sa comandantul de brigadă. Cunosc pe colonelul Kornea din timpul campaniei pentru întregirea neamului, căci l-am avut sub comandă la Escadronul de mitraliere din Regimentul 4 Roşiori, pe care îl comandam. Colonelul Kornea şi-a păstrat calităţile pe care i le cunoşteam în timpul campaniei şi pot afirma că aceste calităţi s-au desăvârşit acum şi fac din acest ofiţer un perfect comandant de regiment, pe care se va putea conta în orice împrejurare. M-am convins despre aceasta la toate inspecţiile ce am făcut Regimentului 8 Roşiori, atât în perioada I-a de instrucţie, cât şi de rezervă şi obţine rezultate care pot fi invidiate. În rezumat, este un foarte bun comandant de regiment, care va merita să ajungă la înaltele comandamente. “
Comandantul Diviziei a 2-a Cavalerie, General Racoviţă.
Activitatea colonelului Radu Kornea în perioada anilor 1940-1944 poate fi prezentată doar succint, numai pe baza unor fragmente din jurnalele de operaţii ale unităţilor de cavalerie, conduse cu deosebit succes de acest brav ofiţer gorjean, deoarece din dosarul personal lipsesc foile calificative cu aprecierile şefilor săi. Documentele de arhiva nu explică justificarea faptului că mareşalul Antonescu nu l-a folosit de la început în Campania din Est, ci numai începând cu operaţia ofensivă dusă de trupele române pentru cucerirea Crimeei, care a început în ziua de 24 septembrie 1941, prin atacul executat în forţă de Corpul 54 Armată german prin istmul PERECOP.
Puternicele rezistenţa opuse de inamic în poziţiile fortificate au determinat, la 29 septembrie, oprirea temporară a înaintării. Ofensiva este reluată la 11 octombrie, când, alături de Brigada 1 Munte şi Brigada 8 Cavalerie, a participat şi Detaşamentul “Colonel Radu Kornea” constituit din Regimentele 6 şi 10 purtate. Acest detaşament a fost una din cele mai glorioase grupări de cavalerie participante la Campania de Est. De la începutul toamnei s-a bătut continuu, rezistând cu încăpăţânare tuturor atacurilor masive pe care inamicul le prăvălea asupra lor.
Ca urmare, prin înalt Decret nr. 445, colonelul Radu Kornea, comandantul Regimentului 6 Roşiori, este decorat pentru a doua oară cu cea mai înaltă decoraţie de război, ordinul “Mihai Viteazul” cls. a Il-a.
Operaţia ofensivă pentru cucerirea Sevastopolului continuă. După zece zile de lupte grele, diviziile germane şi Detaşamentul “Radu Kornea” au rupt apărarea forţelor sovietice continuând cu succes înaintarea spre Feodosia şi Ialta. Acţiunile de luptă, ale detaşamentului condus de colonelul Radu Kornea au fost apreciate ca deosebite de comandantul Corpului 54 german.
La sfârşitul anului 1941, sovieticii au executat o amplă operaţie de desant în peninsula KERCI. În această situaţie, Comandantul Armatei 11 germană, generalul VON MANSTEIN a ordonat deplasarea în această zonă a numeroase forţe, printre care şi Detaşamentul motorizat “Radu Kornea”. Pentru a-şi îndeplini noua misiune, colonelul Radu Kornea, care se găsea în CRIMEEA, a parcurs aproximativ 100 km în fruntea trupelor sale în numai 24 de ore, în condiţii extraordinar de grele, pe un ger de minus 30°, pe un viscol puternic şi pe căi de comunicaţie acoperite de polei.
În pofida timpului nefavorabil, Detaşamentul motorizat “Radu Kornea” a reuşit să pătrundă spre oraşul KERCI, dezorganizând spatele dispozitivului inamic. Ocuparea peninsulei KERCI a permis concentrarea forţelor pentru asediul final al SEVASTOPOLULUI, care rezista de circa opt luni. Detaşamentul motorizat “Radu Kornea” s-a lansat într-un puternic şi rapid atac la nord de Sevastopol şi în lungul litoralului Mării Negre, ajungând până la LUBIMOVKA. Acţiunile militare duse pentru străpungerea puternicului sistem fortificat al Sevastopolului au necesitat o pregătire temeinică a tuturor atacurilor, precum şi comandanţi destoinici, cu spirit de iniţiativă şi intuiţie, cu curaj şi sânge rece, aşa cum a fost colonelul Radu Kornea. Va urma
General de divizie(r) Prof. universitar, veteran de război, Constantin Ispas