Pe urmele Vitejilor Gorjului – Cavaleri ai ordinului ,,Mihai Viteazul”(I)

1898

General de divizie Kornea Radu
Comandantul Regimentului 6 Roşiori Purtat
Născut la 23 decembrie 1885, în Târgu Jiu, Judeţul Gorj
Generalul de divizie RADU KORNEA, fiul lui Mihail şi al Ecaterinei urmează primele clase primare în Bucureşti, iar studiile secundare le termină în iunie 1913, la Paris, unde obţine diploma şi bacalaureatul în filosofie.
Atunci (sau poate mult mai devreme) în mintea lui Radu a încolţit ideea unei cariere militare. Nu ştim ce şi cine l-a influenţat spre o astfel de alegere.
Pentru a-şi realiza marea dorinţă a vieţii, aceea de a fi militar, depune toate eforturile şi, în anul 1913, se înscrie la Şcoala Pregătitoare de Ofiţeri Activi de Cavalerie din Târgovişte. În anul al doilea, face un stagiu la Regimentul 3 Călăraşi, unde, ca urmare a activităţii desfăşurate, comandantul de unitate îi face următoarea caracterizare: “Sublocotenentul Radu Kornea, deşi promovat anul acesta, a dovedit în scurtul timp de 4 luni că este plin de calităţi, care vor face din acest ofiţer un eminent comandant şi căruia îi prevăd un viitor prea frumos. Inteligent, capabil, aptitudini militare foarte mult dezvoltate pentru vârsta sa. Om cu o conştiinciozitate în îndeplinirea serviciului care nu lasă nimic de dorit. Într-o împrejurare, de care nu este câtuşi de puţin vinovat, a dat probă de mult tact, educaţiune aleasă, şi de un simţ al onoarei bine dezvoltat. Păşind pe calea pe care a apucat-o, cu aceeaşi râvna, fără nici o îndoială va merita să înainteze îndată ce va împlini vechimea”.
Comandantul Regimentului 9 Roşiori, Colonel Schima.
Declanşarea primului război mondial îl găseşte pe sublocotenentul Radu Kornea în funcţia de comandant de pluton la Regimentul 4 Roşiori “Regina Maria”, cu care acţionează până în aprilie 1918, îndeplinind funcţia de comandant al secţiei de mitraliere. Activitatea sa a fost caracterizată de şefii direcţi şi ierarhic superiori astfel:
“Ofiţerul este sănătos şi rezistent, a fost tot timpul pe front fără a avea cea mai mică indispoziţie. Este din toate punctele de vedere un ofiţer de nădejde, curajos până la extremitate, energic, muncitor şi devotat serviciului, are toate calităţile omului de război.”
Încă din primii paşi în carieră militară, Radu Kornea a demonstrat calităţi susceptibile să scoată în evidenţă personalitatea distinctă care avea să devină în anii următori. Dotat cu o inteligenţă vie şi o memorie prodigioasă, Radu Kornea s-a remarcat prin dorinţa permanentă de autoperfecţionare şi de îmbogăţire a cunoştinţelor de specialitate în arma cavaleriei sau de cultură generală. Ca urmare a dăruirii totale în munca de instruire a subordonaţilor, a pasiunii manifestate pentru însuşirea temeinică a problemelor de tactică generală şi artă operativă, a fost selecţionat şi trimis să urmeze cursurile Şcoalei Superioare de Război, unde, directorul de studii îl notează în felul următor:
“Căpitanul Kornea confirmă o bună educaţiune militară; disciplinat, ordonat, foarte punctual, demn şi conştiincios la serviciu. Posedă spirit de iniţiativă şi curajul răspunderii. Foarte bun camarad. Caracter hotărât şi loial, temperament impulsiv. În timpul celor doi ani de şcoală, a pus în evidenţă însuşiri intelectuale alese, cunoştinţe solide, spirit de hotărâre, forţă şi îndemânare, judecată formată, o foarte bună memorie şi deosebit spirit de analiză. Se exprimă cu uşurinţă şi claritate. Posedă mare putere de muncă. A absolvit şcoala cu aprecierea generală “foarte bine”.
Fiind un foarte bun ofiţer sub toate raporturile, cred că va deveni un valoros ofiţer de stat major. Reuşind la examenul pentru gradul de maior, poate aspira la înaintare excepţională.”
Director de studii, Colonel Procopiescu.
La rândul sâu, directorul Şcoalei Superioare de Război, generalul Samsonovici, îl supranotează:
“Am constatat la dânsul progrese vădite, dând dovadă de cunoştinţe solide, judecată foarte bună şi multă putere de muncă. Este serios, demn, cu multă prevedere, cunoştinţă şi metodă în lucrări. Este un element de mare valoare. Îl caracterizez că va înainta, excepţional la gradul de maior.”
După absolvirea Şcoalei Superioare de Război, căpitanul Radu Kornea este trimis pentru a urma cursurile şi calăriile “Secţiei instructorilor de călărie”, organizate în cadrul Şcoalei Superioare de Cavalerie, unde a obţinut rezultate foarte bune.
În caracterizarea de serviciu, comandantul şcolii îl notează: “Căpitanul Kornea Radu este un excelent ofiţer de cavalerie, curajos, brav şl cu o voinţă de fler. Merită să se prezinte la examenul de maior şi dacă va reuşi merită a înainta la excepţional”. Comandantul Şcoalei Superioare de Cavalerie, Colonel Bâlăcescu.
În notele şefilor superiori se mai arătau
“Căpitanul Kornea Radu este unul dintre cei mai destoinici căpitani de cavalerie. Fiind din toate punctele de vedere un element de valoare, merită a fi admis la examenul de maior.
Ofiţer îndrăzneţ şi plin de avânt, care depune cea mai mare stăruinţă în toate direcţiile. Este pregătit pentru a fi instruit la una din şcolile de cavalerie. Calea de înaintare a acestui distins ofiţer nu poate fi decât cea excepţională. “
Comandantul Şcolilor de Cavalerie, General Moruzi.
Dată fiind obligativitatea efectuării unui stagiu, în altă armă decât a sa, la 1 august 1924, căpitanul Kornea Radu a fost detaşat spre a-şi satisface stagiul la Regimentul 90 Infanterie, în funcţia de comandant de companie, unde, în scurt timp s-a pus la curent cu chestiunile de administraţie şi gospodărie ale unităţii sale.
Frumoasele rezultate obţinute în conducerea unei unităţi de infanterie au determinat pe comandantul de regiment să-l caracterizeze în foaia calificativă în modul următor:
“Comandând unitatea de infanterie în mod efectiv, căpitanul Kornea a arătat, în toate ocaziunile, o vădită tragere de inimă, zel şi conştiinţă în serviciu. S-a implicat în toate ocaziunile în a cunoaşte nu numai tehnica, dar şi sufletul infanteristului. Rezultatele obţinute au fost din cele mai frumoase, întrucât nu am putut în nici o ocazie să fac o deosebire între căpitanul Radu Kornea din cavalerie şi un altul din infanterie. Din toate celelalte puncte de vedere s-a prezentat ca un element distins în toate ocaziunile, ceea ce mă determină a conchide ca va deveni un valoros ofiţer de stat major. “
Comandantul Regimentului 90 Infanterie, Colonel Bădescu.
Aprecierile elogioase continuă:
“Menţin în totul nota elogioasă a comandantului său de regiment, deoarece în manevrele din toamna anului acesta din zona ‘Cincul Mare’ aproape zilnic m-am putut convinge de grija cu care căpitanul Kornea şi-a cazat şi hrănit compania, iar felul de a o comanda, pe câmpul aplicaţiunilor n-a diferit de acel al infanteriştilor. Cu o educaţie aleasă şi frumoasă, cultură generală şi profesională, consider pe căpitanul Kornea că va deveni un excelent ofiţer de cavalerie şi un prea bun ofiţer de stat major”. Comandantul Brigadei 18 Infanterie, Colonel Gavrilescu.
După efectuarea, cu deosebit succes, a stagiului la o unitate de infanterie, căpitanul Radu Kornea este mutat pentru o perioada de cinci luni in cadrul Regimentului 7 Roşiori, unde i se încredinţează comanda Escadronului 1 Cavalerie, pe care l-a condus şi administrat dovedind multă dragoste pentru arma cavaleriei.
Comandantul de regiment îi face următoarea caracterizare: “Căpitanul Radu Kornea este un ofiţer cult şi posedă cunoştinţe suficiente gradului ce-l are şi celui superior. A arătat în toate ocaziunile o vădită tragere de inimă, zel şi conştiinţă în serviciu. Cred că dacă ar mai fi rămas în regiment s-ar fi cunoscut îndeajuns de bine roadele muncii şi a cunoştiinţelor sale. Este un foarte bun ofiţer şi merită a deveni ofiţer superior”.
În supranotarea pe care o face generalul Moruzi, comandantul Şcolilor Cavaleriei, se arăta:
“Mă unesc cu notele elogioase pe care le-a dat comandantul de regiment. Căpitanul Kornea Radu este un ofiţer complet şi foarte distins din toate punctele de vedere.
Caracter franc şi loial, este un om întreg în toată accepţiunea cuvântului. Toţi camarazii săi îl iubesc şi îl admiră, de asemenea şi şefii săi. A fost trimis să urmeze cursurile şcoalei de cavalerie de la SAUMUR, Franţa, unde ne va reprezenta cu fală, fiind un călăreţ îndrăzneţ şi având o creştere aleasă, pe lângă cunoştinţe militare şi generale, bine afirmate”.
Ca urmare firească a calităţilor sale de excepţie, pe toate planurile, începând cu data de 1 noiembrie 1925 şi până la 1 iulie 1926, a fost trimis în Franţa, pentru a urma cursurile Şcoalei de Cavalerie de la SAUMUR, unde a obţinut rezultate cu adevărat meritorii. De reţinut că această pregătire superioară în arta călăriei a făcut-o pe cont propriu.
Începând cu data de 1 august a revenit în cadrul Şcolii Speciale şi Centrului de Instrucţie Sibiu, ca instructor de călărie şi profesor de tactica cavaleriei. În aceasta funcţie, căpitanul Radu Kornea este notat de comandantul şcoalei în modul următor:
“Sunt sigur că acest ofiţer va da rezultate excelente, căci ca instructor este călăreţ îndrăzneţ, priceput şi cu multă dragoste de meserie; ca profesor, cultura sa generală şi militară desăvârşită, inteligenţa şi caracterul său nu pot da decât roade foarte bune. La aplicaţii, întotdeauna a dat soluţiile cele mai judicioase; conduce foarte bine escadronul şi divizionul pe câmpul tactic. Este un eminent care posedă cu prisosinţă calităţile morale şi intelectuale pentru a deveni ofiţer superior. Merită a înainta în grad la excepţional”. Comandantul Şcoalei Speciale şi Centrului de Instrucţie al Cavaleriei, Colonel Alexandrescu.
În notele şefilor ierarhici superiori se mai adaugă:
“Căpitanul Kornea Radu este unul din cei mai distinşi ofíteri de cavalerie şi din cei mai complecţi. Foarte bun călăreţ, instrucţia militară şi generală vastă, educaţia perfectă, caracter foarte loial. Întruneşte toate calităţile unui ofiţer de elită şi a unui om care, deşi tanăr, se afirmă de pe acuma ca o personalitate de mâna  întâia. În Franţa a avut o comportare demnă de toată lauda. Menţin cu prisosinţă propunerea de a fi înaintat în grad la excepţional. “
Comandantul Şcoalei de Cavalerie, General Moruzi.
“De acord”,
Inspector general al Cavaleriei, General de divizie, N. Simescu.
La 1 iulie 1927, prin Înalt Decret nr. 22/1927, căpitanul Kornea Radu este avansat la gradul de maior. În perioada anilor 1927-1929, maiorul Kornea Radu a îndeplinit funcţia de director de studii şi profesor de tactica cavaleriei, în cadrul aceleiaşi instituţii de instrucţie şi învăţământ, dovedind aceleaşi frumoase calităţi de instructor, profesor şi pedagog. Aprecierile şi notările făcute de şefii săi direcţi în foile calificative sunt, fără excepţie, numai la superlativ, lată însă cum este supranotat de comandanţii eşaloanelor ierarhice superioare unităţii sale:
“Menţin bunele note date de Comandantul Şcoalei Speciale de Cavalerie, Maior Kornea Radu este un prea bun ofiţer superior sub toate raporturile. Ca instructor de călărie a dat frumoase rezultate, dovedind că poseda arta de a instrui şi îndruma pe tinerii sublocotenenţi elevi. Cu educaţia aleasă şi o cultură generală şi profesională deosebită, este un element preţios pentru instituţie. Ca director de studii, a coordonat tot mersul învăţământului şi instrucţieîn şcoală, făcând ca rezultatele obţinute să fíe foarte bune. Este foarte autoritar şi cu mult tact, ştie să facă adevărată trăsătură de unire între comandant ofiţerii elevi”.
Comandantul Şcoalei de Cavalerie, General Comănescu.
Începând cu data de 1 noiembrie 1929 şi până la 31 octombrie 1930, maiorul Kornea Radu îşi desfăşoară activitatea în cadrul Statului Major al Diviziei 2 Cavalerie, fiind apreciat în modul următor “Ofiţerul îşi menţine în totul frumoasele calităţi, constatate de toţi şefii în trecut. N-am mult de adăugat la notările din anul trecut De la 16 aprilie 1930 conduce Biroul 1 şi 4 cu pricepere şi conştiinţă. A urmărit cu perseverenţă puţin comună lucrările ce i s-au dat obţinând prea frumoase rezultate. Fire susceptibilă. Merită să fie brevetat ofiţer de Stat Major, fără a mai fi chemat la stagiu în Marele Stat Major. De altfel, în iunie 1930, a fost chemat la o călătorie, cu o serie de absolvenţi ai Şcolii Superioare de Război, unde – după relaţiunile ce le am – a dat frumoase rezultate. Un prea bun ofiţer, care merită toate laudele’’. Şef de Stat Major, Locotenent-colonel Ciocălteu.
Rezultatele excelente obţinute în activitatea desfăşurată în cadrul statului major al Diviziei 2 Cavalerie şi, ca urmare a calităţilor sale de excepţie, maiorul Kornea Radu este numit, cu începere din mai 1931, la Inspectoratul General al Cavaleriei, unde i se încredinţează funcţia de şef al Biroului 4 Servicii, iar, începând cu luna noiembrie a anului 1932, este promovat în funcţia de şef al Biroului Organizare-mobilizare al inspectoratului. Din toamna anului 1931 a fost numit şi ca profesor de tactică generală şi a cavaleriei la Şcoala de Cavalerie Târgovişte, unde a dat cele mai frumoase rezultate.
(Va urma)
General de divizie(r) Prof. universitar, veteran de război, Constantin Ispas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here