Pe urmele Vitejilor Gorjului – Cavaleri ai ordinului ,,Mihai Viteazul”

572

Coiculescu Dumitru – Căpitan-
Regimentul 5 Dorobanţi „Vlaşca”
Născut la 4 februarie 1908, în comuna Băleşti, judeţul Gorj

Acest brav fiu al Gorjului şi-a frânt firul vieţii aruncându-se în braţele morţii, spre a asigura Patriei păvază de neclintit în calea duşmanilor. El a murit cu gândul că sacrificiul său nu a fost zadarnic.
MEMORIA DOCUMENTELOR
Nr. 1096 1942 luna VII ziua 3
Batal. II/R. 51
către
Gruparea Colonel “M”
img322Am onoarea a propune la decorarea cu Ordinul “Mihai Viteazul” clasa a III-a “POST MORTEM” pe Căpitanul COICULESCU DUMITRU, care a dovedit, în ziua de 22 iunie 1942, prin vitejia, curajul şi modul strălucit cu care şi-a condus compania în atacul de străpungere a poziţiei inamice, pe Doneţ, că merită cu prisosinţă această distincţie.
Căpitanul Coiculescu Dumitru, fiind comandant al Companiei a 6-a, care se afla în primul eşalon, a trecut Doneţul în fruntea companiei şi cu un avânt fără seamăn a cucerit obiectivul 1, pornind apoi, cu aceeaşi însufleţire, spre Obiectivul 2. Din cauza puternicei rezistenţe inamice, înaintarea companiei fiind oprită pentru un moment, personal ia comanda câtorva puşcaşi şi atacă 2 cazemate puternice organizate, pe care le ocupă, capturând cu această ocazie mai mulţi prizonieri şi deschide drum pentru înaintarea companiei sale. În timp ce-şi îmbărbăta soldaţii, o schijă de brandt îl loveşte mortal în abdomen şi ultimele cuvinte ale sale sunt “înainte băieţi!”.
Faţă de antecedentele acestui brav ofiţer, care şi în cursul lunii mai a.c.,în luptele de la Orelca, a arătat aceeaşi bravură şi curaj, cu onoare vă rugăm să binevoiţi a sprijini acordarea decoraţiei şi a se înainta ierarhic locului în drept.
Comandant Bat.II/R.5
General de divizie(r),  Prof. Universitar, veteran de război, Constantin Ispas

1 COMENTARIU

  1. Si tatal meu, sublocotenentul (mai apoi colonel, Ofiter de Stat Major) ALEXANDRU BALASA, nascut la 24.02.1912 in JUPINESTI-Gorj este Cavaler al Ord.Mihai Viteazul Cls.III. A luptat cu Regimentul m94 Infanterie- Orsova, in campaniile 1941-1942.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here