Pe urmele Vitejilor Gorjului – Cavaleri ai ordinului ,,Mihai Viteazul”

435

Petrescu Al. Şerban -Maior-
Regimentul 2 Dorobanţi Teleorman
Născut la 10 februarie 1902, în comuna Peşteana, judeţul Gorj
Acest brav şi viteaz comandant de batalion a dovedit că şi-a condus cu succes unitatea, care l-a urmat în tot ce a organizat şi conceput.
MEMORIA DOCUMENTELOR
Nr. 626 7 Iunie 1942 Regimentul 20 Dorobanţi
către DIVIZIA 4-A INFANTERIE Birou Adj.
Am onoarea a raporta activitatea Maiorului PETRESCU ŞERBAN comandantul Batalionului 1/ R.20 Dorobanţi de la 20-25.V.1942.
img318La 20. V. 1942 atacă cu batalionul său între satele Feodorovka şi Comunist, cucerind 9 cazemate. În ziua de 22.V. 1942, în fruntea Batalionului, sfărâmă ultimele 6 cazemate din faţa satului Comunist, intră primul în sat, scăpând ca prin minune de moarte, învăluie inamicul din sat, îl distruge şi capturează o parte din el, degajând astfel Batalionul II din Regimentul 93 Infanterie, care poate să-şi continue astfel misiunea.
Văzând că Batalionul III/Reg.93 Infanterie a schimbat de direcţie spre stânga creând un gol mare între batalioane şi că inamicul din Zaredarovka se pregăteşte să contraatace dreapta batalionului III/R. 93 Inf. în timp ce asta era deja contraatacat la stânga, din proprie iniţiativă, deşi avea ordin să se oprească, atacă Zaredarovka, pentru a fixa pe inamic, cucereşte 27 cazemate, 3 tunuri de infanterie, 4 aruncătoare grele, 12 aruncătoare uşoare, 4 mitraliere şi 9 puşti mitraliere, după care se opreşte din ordinul D-lui colonel Tenescu, deşi inamicul era în derută şi părăseşte grabnic lucrările ce mai avea.
În dimineaţa zilei de 23 mai 1942, reia atacul, cucereşte într-un singur salt Zaredaraovka şi se îndreaptă spre Panjutina, unde încercuieşte o companie inamică şi capturează un camion, câteva căruţe, cai, cauciucuri şi 85 prizonieri cu tot armamentul.
Curăţă satul şi, în acelaşi ritm viu, ajunge la ora 15,30 la Iecaterinovka (3 km Nord Losovaja), încercuieşte şi capturează o companie inamică, tăind complet retragerea ultimelor elemente inamice dinspre Losovaja.
La 24 mai 1942, atacă în fruntea Batalionului la Alexandrovka  No. 2, după un marş forţat de 16 km, cucereşte Alexandrovka, Ivanovka şi Voroşilovka, luând prizonieri şi material după ce trecuse Orelka prin apă până la piept, apoi continuă înaintarea în cursul nopţii prin apă până la piept pentru ca, la 25 mai, ora 5 dimineaţa să ajungă în spatele inamicului pe cota 157 Vest Crasnopaylovka, unde intersectează şoseaua tăind retragerea inamicului, capturând prizonieri, un întreg tren de luptă de artilerie cu muniţiuni cai şi armament şi obligând pe inamic să-şi schimbe linia de retragere dând posibilitatea detaşamentelor din dreapta şi stânga să poată înainta.
Operează în tot cursul după amiezei de 24. V. şi dimineţei de 25.V absolut singur, fără ajutor şi fără sprijin de artilerie.
Comandantul Reg. 20 Dorobanţi Lt. colonel D. Pristavu
Nr. 1832 din 12.06.1943 Divizia 4 Infanterie (confidenţial personal)
către,
Comandantul Corpului 6 Armată
Am onoarea a înainta raportul special al Regimentului 20 Dorobanţi, prin care propune la decorare cu Ordinul Militar “ Mihai Viteazul” clasa a Ill-a pe maiorul Petrescu Şerban.
Având în vedere că din propunerile făcute reiese că ofiţerul s-a distins în mod deosebit pe câmpul de luptă, rog a interveni la eşaloanele superioare pentru aprobare.
Comandantul Diviziei 4 Infanterie General de divizie, Gh. Cealâk
DE ACORD
COMANDANTUL CORPULUI 6 ARMATĂ General de corp de armată Corneliu Dragalina
General de divizie(r),  Prof. Universitar, veteran de război, Constantin Ispas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here