Pe urmele Vitejilor Gorjului – Cavaleri ai ordinului ,,Mihai Viteazul”

401

POPESCU C.S. ION -Căpitan –
Regimentul 17 Infanterie
Născut la 23 ianuarie 1905, în comuna Albeni, judeţul Gorj
Acest brav comandant, plin de spiritul bunei iniţiative, în toate acţiunile de luptă s-a dovedit foarte capabil, cu solidă pregătire profesională şi cu un perfect temperament de om de război, aşa cum l-au apreciat superiorii săi.
MEMORIA DOCUMENTELOR
REGIMENTUL 17 INFANTERIE către DIVIZIA 103 MUNTE
TABEL NOMINAL
Propunerea la decorare făcută de Regimentul 17 Infanterie
– POPESCU ION, căpitan, născut la 23.01.1905, com. Albeni, jud. Gorj
Ordine sau medalii de război ce posedă:
img266-Ordinul “Coroana României” clasa a 5-a cu Spade şi Panglică de Virtute Militară
-Ordinul “Steaua României” clasa a 5-a cu Spade şi Panglică de Virtute Militară
Se propune să fie decorat cu Ordinul “Mihai Viteazul” cls. a III-a. Motivul propunerii:
Pentru curajul şi bravura excepţională ce a dovedit în atacurile date de batalionul său în ziua de 3 şi 4 octombrie 1944, în flancul stâng al inamicului ce făcuse un intrând în dispozitivul amic, în cursul zilei de 2 octombrie a. c. Descoperit la stânga sa, nu putea înainta din cauza focului inamic de la o lizieră de salcâmi. Comandantul companiei de puşcaşi a fost omorât, locţiitorul luând comanda de asemenea, a fost omorât de brandturile inamice. Căpitanul Popescu s-a deplasat la stânga cu 2 brandturi de 81,4 şi cu brandtul companiei, a făcut o concentrare puternică de foc asupra acelei liziere, distrugând toate cuiburile de rezistenţe inamice după care şi-a putut continua atacul fără a mai fi oprit din acea parte, reuşind astfel să atingă obiectivul continuând atacul şi în timpul nopţii pe lună.
Părerea şefilor:
Întărim propunerea de decorare pentru devotamentul extraordinar, priceperea şi spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în restabilirea situaţiei diviziei de grăniceri.
COMANDANTUL REGIMENTULUI 17 INFANTERIE Colonel Ivan
Nr. 1219 din 11 octombrie 1944 DIVIZIA 103 MUNTE către ARMATA A 4-A
Am onoarea a înainta alăturat propunerea de decorare a căpitanului POPESCU  S. ION, care în toate acţiunile de luptă întreprinse a săvârşit fapte de arme excepţionale.
Motivaţia propunerii:
Căpitanul Popescu C.S. Ioan, datorită calităţilor sale de foarte bun comandant de companie, dovedite în campania 1941, s-a remarcat în mod excepţional şi la conducerea Batalionului 2 al Regimentului 17 Infanterie, în toate acţiunile şi situaţiile grele prin care a trecut.
În atacurile de urmărire date de Batalionul 2 în zilele de 19-24 sept. 1944, condus de căpitanul Popescu, cucereşte prin atac dat prin surprindere cota 582 şi platoul de vest al satului Chihorul de Jos, rezistă contraatacurilor date de inamic în ziua de 19 sept. 1944 cu tot bombardamentul neîntrerupt, de la orele 8:30 până la orele 20. Continuă atacul de urmărire în ziua de 20 sept. şi cucereşte înălţimile Nord-Est satul Nădaşa, iar în ziua de 21 sept. cucereşte cotele 560 şi 581, suferind pierderi foarte mari.
Cu toate că inamicul reuşeşte vremelnic să pună stăpânire pe cota 581 şi 560, căpitanul Popescu, după 4 ore, porneşte la contraatac, cu rana sângerându-i, şi pune din nou stăpânire pe înălţimea cu cota 560, cu care ocazie este rănit a doua oară, o schijă de brandt rupându-i braţul superior. Însă, cu toate că este rănit grav, refuză să se evacueze, până nu este asigurată stăpânirea cotei 560, fiind evacuat abia târziu, noaptea, către orele 24,00.
Pentru deosebitele calităţi de luptător, înaltul spirit de sacrificiu de care a dat dovadă, energia, iniţiativa şi curajul său, propun a fi decorat cu ordinul “Mihai Viteazul” clasa a III-a. Rog a se aproba.
COMANDANTUL DIVIZIEI 103 MUNTE General Ilie Cretzulescu
DE ACORD Şeful Marelui Stat Major General de Armată Adj. C. Sănătescu
General de divizie(r), Prof. universitar veteran de război, Constantin Ispas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here