Pe urmele Vitejilor Gorjului – Cavaleri ai ordinului „Mihai Viteazul”

614

CALOTESCU A. GHEORGHE – Căpitan –
Regimentul 37 Artilerie
Născut la 5 martie 1911, în comuna Văgiuleşti, Gorj
Acest brav fiu al Gorjului şi-a frânt visul tinereţii aruncându-se în braţele morţii spre a asigura Patriei pavăză de neclintit în calea duşmanilor. El a murit la poalele munţilor Caucaz, cu gândul că sacrificiul său nu a fost zadarnic.
MEMORIA DOCUMENTELOR
Nr.169 din 24.04.1943 REGIMENTUL 37 ARTILERIE către,
Comandantul Artileriei Diviziei 19 Infanterie
Căpitanul activ CALOTESCU C. GHEORGHE s-a distins în mod deosebit şi excepţional pe câmpul de luptă în următoarele împrejurări:
1.    La 27 aprilie 1942 – observator al Grupării de Artilerie, deşi bombardat intens, conduce focul bateriilor cu mare precizie, contribuind astfel la păstrarea poziţiilor de rezistenţă de la Kiet.
La 6 mai 1942 – din observatorul înaintat de la Kiet descoperă 2 baterii inamice şi trage contra lor, neutralizându-le.
La 8 mai 1942 – sub bombardament intens transmite bateriilor ordinul de schimbare a poziţiilor şi graţie acestui fapt, bateriile pot să intre la timp în poziţiile de tragere şi să sprijine infanteria.
Pentru faptele de arme de mai sus şi pentru curajul de care a dat dovadă a fost decorat cu ordinul “Steaua României” clasa a V-a cu Spade şi Panglică de “Virtute Militară”.
2.La 1 octombrie 1942 – comandant al bateriei a 8-a se distinge în luptele pentru cucerirea şi păstrarea poziţiilor de la sud Abinskaja (Caucaz) conducând tragerea bateriei din observator înaintat unde deşi bombardat de artileria şi brandturile inamice continuă executarea tragerilor şi sprijinul infanteriei cu multă eficacitate producând inamicului pierderi foarte grele, contribuind astfel la uşurarea atacului nostru şi la ocuparea obiectivului ordonat de comandament.
Pentru modul deosebit cum s-a comportat în aceste lupte a fost distins cu ordinul “Coroana  României” clasa a V-a cu Spade şi Panglică de “Virtute Militară”.
3.La 10 martie 1943, ia parte la luptele ce s-au dat pentru apărarea satului Abinskaja, trăgând cu precizie şi eficacitate caracteristică în faţa regimentului 207 vânători germani, contribuind astfel
la oprirea atacului inamic.
Pentru modul cum s-a comportat în această luptă comandamentul german l-a distins cu Ordinul “Crucea de Fier” clasa a Il-a.
rsz_144.La 14, 15 şi 16 aprilie 1943 – ia parte la luptele de apărare a liniei de rezistenţă “D” (satul Krimskaja).
În aceste lupte ofiţerul este neobosit şi de un devotament rar, când din observator înaintat strejuind sectorul de atac al inamicului, intervine şi trage din proprie iniţiativă în toate grupele de atac care erau însoţite de tancuri, reuşind ca prin precizia tragerilor şi dârzenia de care a fost însufleţit în această luptă să separe infanteria atacatoare de carele de luptă, să o oprească şi să o distrugă.
Deşi observatorul a fost intens bătut de brandturi şi artilerie, ofiţerul, dispreţuind moartea, continuă să tragă din acelaşi observator, manifestându-se sistematic în mod eroic până în ziua de 16 aprilie 1943 când, trăgând asupra unei grupe de tancuri inamice ce se îndreptau spre Krimskaja a fost lovit de un proiectil de artilerie şi omorât.
Graţie devotamentului şi eroismului manifestat de ofiţer în aceste lupte grele şi graţie eficacităţii tragerilor executate de bateria a 8-a, elanul inamic a fost redus, iar atacul dezorganizat şi oprit.
Cu începere din ziua de 16 aprilie 1943 şi până în prezent, din cauza acestei dezorganizări, la care focul bateriei a 8-a, comandat de căpitanul Calotescu Gheorghe, a contribuit în cea mai mare măsură, încercările de atac ale inamicului au încetat de a se mai manifesta.
Pentru modul excepţional cum ofiţerul s-a comportat în toate luptele contra Rusiei Sovietice şi în special în lupta de apărare a poziţiei “D”, pentru devotamentul, sprijinul de jertfă şi eroismul arătat în această luptă, îl propun şi vă rog să binevoiţi a interveni ca să fie distins “Post Mortem” cu ordinul militar “Mihai Viteazul” clasa a IlI-a.
COMANDANTUL REGIMENTULUI 37 ARTILERIE Colonel
Gaşpar Ioan
DE ACORD
Printre eroii români care-şi dorm somnul de veci la poalele Munţilor Caucaz se numără şi căpitanul de artilerie Gheorghe Calotescu. Comandantul Diviziei 19 Infanterie General, Ioan Boiţeanu
DA
Comandantul Corpului de Cavalerie General de Corp de Armată, Gheorghe Cealâk
General de divizie(r), Prof. universitar, veteran de război, Constantin Ispas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here