Pe urmele Vitejilor Gorjului – Cavaleri ai ordinului ,,Mihai Viteazul”

431

ŢOLESCU D. ZAMFIR – Căpitan –
Batalionul 22 Vânători de Munte
Născut la 3 martie 1903, în com. Borăscu, judeţul Gorj

Acest brav ofiţer de vânători de munte a trăit intens realitatea câmpului de luptă, înfruntând cu un curaj neîntrecut şi cu o putere de jertfă neegalată toate acţiunile inamicului duse în zona localităţii Debreţin fiind gata să execute orice misiune până la epuizare.
MEMORIA DOCUMENTELOR
Nr.3431 din 17 iulie 1946
BATALIONUL 22 VÂNĂTORI MUNTE
către
GRUPUL 3 VÂNĂTORI MUNTE
Am onoare a înainta propunerea la decorare cu Ordinul Militar “Mihai Viteazul” cu Spade clasa a III-a a căpitanului de rezervă invalid ŢOLESCU ZAMFIR, pentru următoarele fapte de arme săvârşite în campania contra germano-maghiarilor.
1. În operaţiunile de urmărire a inamicului, Batalionul 22 Vânători Munte ocupă în ziua de 4 septembrie 1944 localitatea Calatele, puternic apărată de inamic.
În zorii zilei de 5 septembrie 1944, circa 2 companii inamice atacă puternic prin surprindere pentru a recuceri localitatea pierdută în ajun.
Compania I-a, surprinsă, a fost nevoită să cedeze din teren şi să se replieze, dând posibilitatea inamicului să-şi creeze o pungă în dispozitivul defensiv al batalionului.
Rămas cu flancul stâng descoperit şi ameninţat, căpitanul rezervă Ţolescu Zamfir care ocupă cu Compania a 3-a poziţia într-un sector pasiv, contraatacă din proprie iniţiativă unităţile inamice şi prin curajul personal de care a dat dovadă, fiind mereu acolo unde pericolul era mai ameninţător, încurajând prin actele sale de vitejie pe luptători, a reuşit ca după un contraatac judicios conceput şi condus, să recucerească până la ora 10 din acea zi poziţia batalionului.
tolescuS-au produs inamicului multe pierderi în oameni şi materiale.
2. De aceeaşi bravură a dat dovadă în zilele de 27, 28 şi 29 septembrie 1944, când ocupă cu compania sa Girişul de Criş, interceptând la N-V de această localitate trecerile peste Criş, care erau pregătite a fi distruse de inamic.
La siguranţa capului de pod instalat personal de căpitanul Ţolescu Zamfir la nord-vest de râu şi bătut încontinuu de focul puternic al inamicului, dezamorsează personal legăturile pregătite exploziei cât şi explozibilul instalat pentru distrugere, salvând astfel podul.
În această acţiune, exemplu personal de conducere cu multă pricepere şi curaj a operaţiunilor încredinţate, sfidând în orice moment moartea, au contribuit la încrederea subalternilor şi ostaşilor în comandantul lor, căpitanul rezervă Ţolescu Zamfir, căruia i s-au încredinţat cele mai grele misiuni ale Batalionului şi în care întotdeauna a reuşit.
Atacurile puternice neîntrerupte ale inamicului însoţite şi de care de luptă, duse pentru recucerirea terenului pierdut şi în special a localităţii Giriş, au avut ca rezultat câştiguri limitate de teren în sectoarele vecine, compania căpitanului rezervă Ţolescu Zamfir rezistând eroic pe poziţia sa, prin contraatacuri repetate, fară legături laterale, pricinuind pierderi însemnate inamicului.
Încercările continue pentru recucerirea de către inamic a localităţii Giriş au fost înfrânte în faţa companiei căpitanului Ţolescu Zamfir care a rămas neclintit, izolat timp de trei zile sub focul ucigător al inamicului, fără însă a ceda din poziţia sa. În această acţiune, compania căpitanului rezervă Ţolescu Zamfir a capturat 1 pluton maghiar la nord-vest de localitatea Giriş cu armament şi material.
Contraatacurile inamice s-au soldat cu mari pierderi (morţi şi răniţi) care au fost găsiţi la reluarea înaintării.
3. Actele de curaj ale căpitanului rezervă Ţolescu Zamfir au fost repetate apoi în tot cursul operaţiunilor ulterioare, când cade rănit grav în ziua de 18 octombrie 1944, la sud de Sarand, în luptele pentru cucerirea importantei localităţi Debreţin-Ungaria.
Pentru curajul, vitejia şi iniţiativa de care a dat dovadă, fiind încontinuu cel mai bun exemplu pentru ostaşii de sub comanda sa, sfidând la fiecare pas moartea, pentru dezrobirea Ardealului de Nord, propun pe căpitanul rezervă invalid Ţolescu Zamfir a fi decorat cu Ordinul Militar „Mihai Viteazul” cu Spade clasa a III-a.
COMANDANTUL BATALIONULUI 22 VÂNĂTORI MUNTE Lt. Colonel P. Ghiciulescu
General de corp de armată adjutant Constantin Sănătescu
General de divizie(r), Prof. universitar, veteran de război, Constantin Ispas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here