Pe urmele lui Eminescu, la Floreşti

408

foto 004Ieri, la Floreşti, oamenii de cultură, copii şi localnici au mers pe urmele lui Mihai Eminescu, au participat la o slujbă de pomenire şi au adus un mic omagiu celui mai cunoscut poet român.

 

 

 

Acesta, în urmă cu 132 de ani a locuit, timp de câteva luni, în casa gorjeanului Nicolae Mandrea, din Floreşti.

Pe locul pe care se afla conacul în care Mihai Eminescu şi-a petrecut câteva luni din viaţă acum se află un mic parc ce îi poartă numele. Bineînţeles un parc cu tei, în mijlocul căruia se găseşte un monument ridicat în memoria poetului. Acestui monument, ulterior, i-a fost ataşat un bust realizat de doi cărbuneşteni, bust ce se găsea, iniţial, la căminul cultural din localitate. An de an. La Floreşti, ziua de 15 iunie este respectată cu foto 017foto 041sfinţenie, fiind un bun prilej de a-şi aminti faptul că marele poet român a învrednicit aceste meleaguri, locuind aici un scurt timp. Astfel, oameni de cultură s-au strâns, alături de localnici şi elevi, pentru a-i aduce un omagiu. Ion Cepoi-directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Olimpia Bratu-directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” din Târgu-Jiu, Ion Mocioi-scriitor şi brâncuşiolog, Zenovie Cârlugea şi Liviu Clisu-poeţi, Viorel Surdoiu-poet şi referend în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj sunt doar câteva dintre persoanele care au participat la eveniment. „Ne aducem mereu aminte de el. Nu vom uita ce a însemnat Eminescu nu numai pentru floreşteni ci pentru noi toţi. Trebuie să îi urmăm exemplul, să creăm. Poate se va naşte un nou Eminescu şi acela să fie de la noi, d ela Floreşti. Nu se ştie ce va fi în viitor”, a început alocuţiunile primăriţa comunei, Maria Vasilescu.

Eminescu scria în tinda bisericii

foto 005Momentul festiv a avut loc la muzeul care poartă numele poetului, după ce, la biserica din apropiere, a fost ţinută o slujbă de pomenire. Acest lăcaş de cult, mai nou şi mai mare, a fost ridicat lângă bisericuţa de lemn în al cărui pridvor, în vara anului foto 0471878, Mihai Eminescu scria şi se reculegea. „Nu ştiu în ce măsură noi cei de astăzi suntem în stare să reflectăm memoria acelui moment, important e că încercăm în fiecare an. Şi mai important este faptul, mai ales pentru cei foarte tineri, trebuie să fie mândri că ei calcă, cu piciorul, acelaşi pământ ca Eminescu”, a spus Ion Cepoi. „Sunt emoţionată să mă aflu alături de dumneavoastră într-un loc în care Eminescu a poposit pentru un scurt timp. M-a impresionat faptul că acest eveniment este unul dorit de comunitate şi este repetat cu regularitate”, a mai spus şi Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene.

Spectacol oferit de elevi

În memoria lui Eminescu dar şi a tuturor celor care, de-a lungul timpului au avut grijă ca trecerea poetului pe acolo să nu fie uitată, elevii de la şcoala din localitate au prezentat mai multe momente cultural-artistice, îndrumaţi de profesorii lor precum şi de bibliotecara din sat. Copiii au dansat şi au cântat şi, de asemenea, nu au uitat de versurile lui Eminescu. Mica lecţie de istorie pe care scriitorul Ion Mocioi le-a prezentat-o i-a transpus, pentru câteva minute, în lumea şi societatea din zona respectivă, de acum mai bine de 130 de ani.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here