Pe urmele lui Ceauşescu: Manţog, cizmar calificat după gratii

616

Fostul secretar de stat la Ministerul Economiei, Ionel Manţog, aflat în detenţie la Penitenciarul Târgu-Jiu, a absolvit în această lună, după gratii, un curs de calificare profesională organizat de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă(AJOFM) Gorj. Deşi are studii superioare, fiind ani buni jurist la fostul SNLO, el ocupând chiar funcţia de director al fostului Complex Energetic Turceni, Manţog nu s-a dat în lături de la absolvirea unui curs de “lucrător în confecţii din piele şi înlocuitori”, adică, mai exact, de cizmar, curs pe care l-a finalizat, în închisoare, recent, ca “şef de promoţie”. Cizmarul Manţog nu a făcut însă din lipsă de preocupare acest curs, ci pentru reducerea timpului de detenţie cu 20 de zile, el pregătindu-şi astfel apariţia în faţa comisiei de eliberări condiţionate a Penitenciarului Târgu-Jiu.

Când a ajuns prima oară după gratii, fostul dictator, Nicolae Ceauşescu, era ucenic de cizmar. Ani mai târziu, tovarăşul Ceauşescu ajungea preşedintele României. La Ionel Manţog a fost însă invers, acesta a deţinut funcţii înalte în libertate, cea mai importantă fiind cea de ministru secretar de stat, ca să ajungă însă, în detenţie, să coboare la meseria de cizmar. Cert este că, Manţog a preferat să finalizeze un astfel de curs, gratuit, de lucrător în confecţii de piele şi înlocuitori, deoarece meseria absolvită cu diplomă de calificare îl aduce, cu 20 de zile, mai aproape de libertate. Manţog ar trebui, practic, să ajungă în faţa comisiei de eliberări condiţionate a Penitenciarului Târgu-Jiu abia în mai-iunie, dar calificativele obţinute după gratii îi fac timpul petrecut în detenţie, mult mai scurt. Acesta mai are o carte în lucru, pe care o scrie tot pentru reducerea detenţiei, carte care o dată finalizată îi mai scade 30 de zile din pedeapsa iniţială. Cursul pentru calificarea în meseria de cizmar, făcut în perioada octombrie 2014-ianuarie 2015, îl aduce în faţa comisiei în cauză cel târziu în luna aprilie, dacă nu în martie fostul pedelist îşi va cere eliberarea condiţionată.

penitenciar nouNu a vrut să fie agricultor!
Ionel Manţog, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată, a fost trimis după gratii în iulie 2012. În vara acestui an, Manţog ar face trei ani din pedeapsă dar cu siguranţă împlinirea termenului nu-l va mai găsi în închisoarea în care se află la regim deschis. De altfel, Manţog nu mai împarte o celulă cu alţi zeci de deţinuţi în închisoarea târgujiană ci o cameră la GAZ-ul puşcăriei, loc în care va mai sta cel mult patru luni. Asta deoarece Manţog, îşi petrece timpul scriind o carte, care îi mai diminuează pedeapsa iniţială, iar în octombrie 2014 s-a înscris la cursul de AJOFM, de cizmar cu diplomă, tot pentru reducerea pedepsei. Se pare că Manţog a preferat să fie cizmar, poate şi pentru că penitenciarul din municipiu are un atelier unde se fabrică astfel de articole din piele, deşi putea, la fel de uşor, să obţină o diplomă de agricultor.
“Anul trecut, AJOFM Gorj a organizat două cursuri la penitenciarul din Târgu-Jiu. Unul a fost pentru calificarea în meseria de lucrător în cultura plantelor, curs absolvit de 16 persoane şi unul de lucrător în confecţii din piele şi înlocuitori, la care s-au înscris 25 de deţinuţi. Ultimul curs a fost organizat în colaborare cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Cluj şi s-a terminat chiar în această lună, în ianuarie, absolvenţii primind o diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei care poate fi utilizată în spaţiul UE. Cursurile au avut o durată de trei luni”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.
Chiriac a menţionat că acest curs a fost absolvit de 24 din cei 25 de deţinuţi, unul fiind transferat la Penitenciarul Severin.

mantog2Cel mai bun absolvent din grupă
Colegii lui Manţog spun însă că fostul politician a fost un cursant de nota zece, dând un exemplu de cum se învaţă o nouă meserie. Manţog nu numai că a luat astfel în serios cursul dar l-a şi finalizat ca şi şef de promoţie.
Diploma primită îl va ajuta la ieşirea în libertate dacă doreşte să facă o schimbare profesională în viaţa sa, deşi cu siguranţă Manţog se va pensiona la ieşirea din detenţie.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here