Pe timpul verii, 885 de gorjeni au solicitat carduri europene de sănătate

326

De la începutul anului, până în prezent, 1.679 de asiguraţi din judeţul nostru au solicitat eliberarea de carduri europene de sănătate. Din totalul solicitărilor, 885 au fost înregistrate în perioada iunie-august, când a crescut numărul călătoriilor în afara ţării.

Tot mai mulţi gorjeni aleg să-şi petreacă vacanţele în străinătate. Această concluzie poate rezulta şi din numărul mare al solicitărilor de emitere a cardurilor de sănătate europeană, documente care le oferă asiguraţilor dreptul de a beneficia de tratament medical în statele membre UE. „De la începutul anului, până în prezent, 1.679 de asiguraţi din judeţul nostru au solicitat eliberarea de carduri europene, din care 44 au fost solicitate prin e-mail. Pe timpul verii, în lunile iunie, iulie şi august au fost eliberate 885 de carduri europene, 20 de solicitări venind pe e-mail”, a confirmat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Cardul european de sănătate oferă dreptul de a primi tratament medical în oricare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. De la o ţară la alta, regulile diferă, astfel că, în unele cazuri, chiar şi cu card european, asistenţa medicală sau medicamentele pot să nu fie gratuite. În Ghidul Comisiei Europene se găsesc îndrumări în cazul în care turiştii se îmbolnăvesc. Astfel, în UE, dar şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, cetăţenii români au dreptul la îngrijiri medicale de urgenţă dacă au la ei cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Tratamentul va fi oferit în aceleaşi condiţii şi la acelaşi preţ ca în cazul cetăţenilor asiguraţi în ţara vizitată.

Cardul european nu garantează gratuitatea serviciilor medicale
Cardul nu garantează servicii gratuite, fiindcă există diferenţe între sistemele de sănătate ale fiecărei ţări. În Italia, pentru urgenţe se apelează 118, iar cardul CEASS este valabil doar la medicii cu contract cu serviciul naţional de sănătate italian (SSN). În Austria, pentru urgențe se apelează 144 sau 112, iar cei care au card beneficiază de servicii medicale gratuite dacă se adresează medicilor care au contract cu una dintre casele de asigurări regionale din Austria (Gebietskrankenkasse). De obicei, medicii care lucrează în sistem de stat afişează semnul Kassenarzt (medic cu contract) sau „Alle Kassen”. În Marea Britanie, pentru urgenţe trebuie apelate numerele 999 sau 112, iar pentru alte informaţii medicale 101 sau Serviciul Naţional de Sănătate 111 (NHS). Consultaţiile sunt oferite gratuit de medicii generalişti ai NHS. Pentru cei cu card CEASS, spitalele NHS oferă gratuit cea mai mare parte a tratamentului. De asemenea, în funcţie de legislaţia fiecărei ţări, unele servicii sunt gratuite, altele nu. Prin urmare, cele care sunt plătite de turist vor fi rambursate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Valabilitate şase luni
Cardul european reprezintă documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta se eliberează asiguratului gorjean de către CJAS Gorj, în urma unei solicitări depuse la sediul instituţiei sau prin e-mail. Eliberarea cardului european se face la cererea persoanei asigurate. Acesta poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE. Pentru a obţine acest document, persoanele asigurate trebuie să facă o solicitare în acest sens către Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţin. Cardurile au o valabilitate de şase luni de la data emiterii şi acoperă acordarea îngrijirilor medicale de imediată necesitate. Cardul european nu acoperă situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al UE/SEE pentru a beneficia de tratament medical.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here