Pe tăpşanul de la Măceşu – Inaugurat Muzeul de Cruci

467
Macesu 2Ieri, de ziua sărbătoririi Sfântului Dimitrie, nici că se putea alege un moment mai nimerit ca acesta pentru inaugurarea unui muzeu inedit, să rămâie pildă de învrednicire pentru generaţiile ce vor să vie, întru respectul faţă de trecut, de reafirmare a rădăcinilor oamenilor trăitori pe

aceste meleaguri şi de recunoaştere permanentă a complexităţii existenţei care se răsfiră în memoria comună de-a lungul timpului. “Muzeul de cruci” de la Măceşu, nu se doreşte a fi un concurent al celui de la Săpânţa, aşa cum sublinia Pompiliu Ciolacu, iniţiatorul acestui proiect, ci un proiect de o cu totul altă factură. Primiţi după cum este obiceiul cu pâine şi sare participanţi la deschiderea muzeului, au asistat şi la oficierea unei slujbe religioase dimpreună cu Părintele consilier Drăghici, de la Mitropolia Olteniei. Au fost prezenţi alături de localnici, la acest însemnat moment pentru comunitatea măceşeană, Ion Cepoi, director al Centrului Judeţean pentru Consrevarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Pompiliu Ciolacu director al Palatului Copiilor din Târgu-Jiu, de asemenea reprezentant şi al CJCPCT Gorj, Primarul oraşului Tg-Cărbuneşti, Viorel Mihai Mazilu, Prefectul de Gorj, Liviu Andrei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Angheloiu, Viorel Gârbaciu, director al Şcolii Populare de Artă şi directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Gorj, Pompiliu Grigore Ciolacu, fiecare, în alocuţiunile rostite consemnând valoarea şi însemnătatea culturală a realizării acestui muzeu unic în România. “Evenimentul este cu atât mai important pentru cultura Gorjului, cu cât Muzeul de la Măceşu este cea de a şaptea locaţie muzeală înfiinţată în Gorj în cursul acestui an, şi iată că Gorjul începe încet-încet să-şi respecte memoria culturală, să-şi respecte tradiţiile şi obiceiurile, în felul acesta respectându-ne strămoşii încercând să ne respectăm pe noi înşine, încercând să devenim ceva mai buni decât suntem în realitate. Proiectul acesta este un proiect comun a trei instituţii din judeţul Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea culturii Tradiţionale, Consiliul Local şi Primăria Tg-Cărbuneşti şi Palatul Copiilor din Târgu – Jiu. Pe lângă crucile de lemn, vor apărea în aceeaşi zonă şi cruci de piatră, unele dintre ele cu 200-300 de ani vechime, iar în fosta şcoală se va realiza şi un muzeu etnografic în aşa fel încât să putem spune că pe tăpşanul de la Măceşu se află o parte din istoria, cultura şi religia Gorjului. Încă un lucru important de amintit este faptul că, prin bună voinţa Primăriei Tg-Cărbuneşti şi străduinţa Primarului Viorel Mihai Mazilu, la locul cunoscut „La Stejăret, va fi realizată o a treia secţie a acestui muzeu ce va cuprinde câteva din casele vechi ale zonei, în care viitorii vizitatori vor putea găsi tot ceea ce înseamnă o casă gorjenească străveche”, a precizat directorul CJCPCT, Ion Cepoi.

La rândul său, Pompiliu Ciolacu, fiul al acelei zone şi „cel mai vinovat” de apariţia acestui muzeu, a afirmat că ceea ce s-a realizat acum la Măceşu e doar un început – „în acest muzeu sunt doar 40 de cruci de lemn strânse de pe toată aria judeţului Gorj şi preconizăm ca într-un an să avem cel puţin 300 de cruci. Am ales şi cruci mai noi, nu numai vechi interesându-ne modelul şi varietatea lor, pentru că este foarte important să ducem mai departe ceea ce înaintaşii noştri au lucrat cu migală şi multă pasiune astfel încât şi cei ce vor veni după noi să ştie că aceşti oameni minunaţi au transmis un mesaj extraordinar. Am ales acest loc pentru faptul că lângă noi este o biserică, acest locaş de rugăciune al omului şi crucea care face legătura dintre pământ şi Dumnezeu”.
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here