PDL: Nu ne împiedicăm de lege, o modificăm cu Ordonanţă de Guvern

376

pdlReprezentanţii Partidului Democrat Liberal se gândesc cum să facă astfel încât pentru reorganizarea administrativ-teritorială să nu consulte populaţia prin referendum. În acest moment există legea refendumului care prevede clar ca pentru o astfel de acţiune să fie întrebată populaţia.

Primierul Emil Boc a declarat că partidul de guvernământ îşi va asuma această situaţie, fără să mai dea dreptul populaţiei să se exprime prin vot dacă doreşte sau nu împărţirea ţării în alte judeţe decât cele stabilite. Democrat-liberalul, Gheorghe Grivei susţine că nu este cazul de consultare a populaţiei, în timp ce prefectul, Liviu Andrei crede că Guvernul poate modifica articolul care prevede referendumul printr-o Ordonanţă de Guvern.

Chiar dacă nu cunosc care sunt avantajele împărţirii României în 8 judeţe, PD-L se gândeşte şi cum să rezolve problema numită: referendum. În acest moment, Legea 3/2000 prevede ca orice reorganizare administrativ-teritorială să fie decisă de popor. PD-L nu e de acord cu acest lucru şi se gândesc chiar să modifice legea cu o ordonanţă de Guvern, interzicând cetăţenilor acest drept.

Ce spune legea?

Astfel, Art. 13. (3) din această lege prevede: “Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie”. Aceeaşi lege prevede şi sancţiuni: Art. 52. (1) Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

Prefectul de Gorj: “Atunci modificăm legea!”

Liviu Andrei, prefect de Gorj, susţine că, pentru a fi evitată încălcarea legii, potrivit este să modifice articolele cu aceste prevederi legale: “Este foarte simplu, nu încălcăm legea, putem modifica articolul de lege care prevede obligativitatea referendumului cu Ordonanţă de Guvern. Asta înseamnă asumare”. În timp ce prefectul a înţeles că dacă lucrurile nu se schimbă, premierul Emil Boc poate fi acuzat de încălcarea legii, consilierul judeţean PD-L, Gheorghe Grivei, consideră că în cazul reorganizării administrativ-teritoriale nu e nevoie de consultarea populaţiei, prin referendum: “Dar nu se desfiinţează judeţul Gorj, limitele judeţului rămân aceleaşi, limita de Nord, de Sud, chiar dacă nu se va mai numi aşa. Nu trebuie întrebată populaţia pentru acest lucru. Oamenii au votat odată, iar PD-L îşi asumă această împărţire”. Cât despre avantajele acestei decizii, Grivei nu a putut să spună decât că dispariţia judeţului Gorj de pe hartă va elimina corupţia.

Ce spun oamenii?

Potrivit proiectului lui Boc şi Băsescu, judeţul Gorj ar urma să fie comasat cu Mehedinţi, Dolj, Olt şi Vâlcea în judeţul Oltenia, cu capitala la Craiova. Cei mai mulţi dintre gorjeni nu înţeleg raţiunea reorganizării României: “Să înţeleg că Gorjul nu va mai exista ca judeţ. Şi pe cine ajută asta? Cine gândeşte aceste aberaţii şi de ce? Deocamdată nu am întâlnit nici un domn, dintre cei care conduc această ţară, să mă lămurească de ce e bine ca Gorjul să facă parte dintr-o regiune. Am înţeles că trebuie să-ţi faci din nou buletinul, paşaportul… adică bani, bani şi iar bani. Ăştia-s nebuni la cap? Nu le mai ajunge cât au slugărit populaţia, vor să ne extermine”, susţine Nicu Dina. “Am auzit la televizor, dar n-am înţeles de ce trebuie să desfiinţeze judeţul Gorj. Vreau să ştiu în afara debandadei create cu ce mă ajută pe mine, cetăţean, această împărţire?”, spune şi Cătălin Boboc din Târgu-Jiu. “Eu am înţeles că trebuie întrebată populaţia pentru acest lucru. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord sau nu sau nu mai contează dacă noi suntem sau nu de acord. Băsescu a nenorocit această ţară. Ne-a nenorocit pe noi ca popor, acum vrea să împartă şi România după bunul plac”, a precizat Iulian Schinteie.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here