Paznicii Safety Security din Cariera Lupoaia, ELCFU, UVA, District și Depou, lăsați fără salarii! Avansurile nu s-au acordat, iar lichidarea, amânată pentru finalul lunii

723

Safety Security, firma de pază din Caracal, aflată sub contract cu Complexul Energetic Oltenia încă din data de 1 mai, le-a dat prima țeapă salariaților din Motru, în privința avansului neacordat pe 30 mai și a lichidării care deși trebuie plătită în două zile, aceasta se va amâna pentru perioada 20-25 iunie. Paznicii societății din Motru sunt extrem de nemulțumiți de felul cum firma de pază a înțeles să-și plătească cei 60 de angajați de la unitățile miniere din zona Motru, iar în prezent muncitorii semnează tabele pentru ca din data de 20 iunie să nu mai intre la posturi fără drepturile salariale acordate la zi. Oamenii se plâng că au fost certați de șefii societății din Olt că nu au echipamente de lucru, deși nu au primit de la aceștia decât niște tricouri imprimate cu numele firmei, mașinile de serviciu nu sunt înscrise în circulație, nu au ITP-uri și nici asigurări, deși circulă cu acestea pe drumurile publice periodic, mai ales pentru alimentare.

• Paznicii Safety o pun de o grevă la Motru și Husnicioara! 80 de persoane intenționează să oprească lucrul
• Muncă gratis pentru firma interlopului Codiță
• Bani de salarii nu există!
• CEO rămâne fără paznici, se dă liber la furat
• Mașinile Safety fără ITP, dar și fără asigurări circulă nestingherite pe drumurile publice
• Echipamentul paznicilor, un tricou roșu vopsit cu negru! Culoarea se duce la spălat…

Unul dintre salariații Safety de la Cariera Lupoaia a explicat pentru Gorjeanul că lucrează pentru această societate din data de 5 mai, și el semnând contractul de muncă la pizzeria Elegance din Motru, la sugestia lui Cristea Fluerătoru, angajatul companiei de stat. Omul povestește că a început serviciul de pază la cariera CEO, în prima săptămână îmbrăcat civil, abia în a doua primind un tricou și un ecuson. Tomfele, bastoanele și sprayurile au venit și ele după o săptămână, până atunci salariații firmei de pază lucrând pe un caiet fără ștampila societății din Caracal.

Hoții, prinși cu un Hummer fără chei!
Mașinile firmei de pază au venit din primele zile, dar au fost schimbate de atunci de mai multe ori, rablele fiind unele mai distruse ca altele. În fața carierei și acum la o lună și jumătate de la începerea contractului se caflă un Hummer, care staționează, deoarece cheile se află la Caracal. Mai exact, mașina cu numere de Illinois America este acolo doar de expoziție. Cariera Lupoaia deține în prezent, pentru ca paznicii să fugărească hoții unității CEO, acest Hummer fără chei și un Logan, care este mai tot timpul defect, nefiind înscris în circulație, autoturismul stând permanent cu capota ridicată. De altfel, paznicii au verificat mașina, pe care o duc periodic în Motru la alimentare, și au constatat că autoturismul scos pe drumurile publice nu are ITP și nici asigurare valabilă, aceasta expirând din septembrie 2017. Mai exact, la orice control de la Rutieră, șoferul se alege cu dosar penal, în timp ce mașina va fi ridicată de sub dosul conducătorului auto.

Paznici cu program non-stop! Aviz ITM…
Paznicul mai povestește că, în lipsa personalului suficient, el și colegii săi au până la 280 de ore de muncă pe lună, asta deoarece în loc de 4 paznici la o unitate, la Safety lucrează doar doi. Mai exact, un paznic petrece la serviciu 16 ore, iar sâmbăta și duminica fiecare prestează în poartă chiar 24 de ore. Legal, suplimentar, un angajat are voie la doar 32 de ore suplimentare, în timp ce un paznic Safety face de la 50 de ore suplimentare în sus. În ciuda timpului mai mult decât generos petrecut la serviciu, paznicii Safety s-au trezit la final de mai fără avansurile aferente perioadei lucrate. Directorul firmei, un anume Nedeianu de la Caracal, le-a transmis paznicilor societății de la Motru, că avansurile care ar fi trebuit să li se acorde pe 30 mai, vor fi întârziate. Li s-a mai spus salariaților că avansurile se vor da odată cu lichidarea din 15 iunie, conform contractului. Vineri, paznicii au aflat, în schimb, că nu vor primi salariile întregi nici pe 15 iunie, ci undeva între 20-25 ale lunii, pe motiv că firma nu are bani, deoarece nu i-ar fi primit de la CEO, asta deși societatea trebuia să dețină deja banii aferenți salariilor în conturi.

Iz de grevă!
În atare situație, paznicii Safety Security din Cariera Lupoaia, ELCFU, UVA, District și Depou, din zona Motru, în jur de 60 de persoane, au decis să nu mai intre la lucru, începând cu data de 20 iunie, dacă până atunci nu li se vor achita la zi drepturile salariale. De altfel, de la aceste unități, paznicii Safety au început să semneze tabele pentru încetarea activității. “Aproape jumătate din angajații firmei din Caracal din zona Motru au semnat deja aceste tabele, care vor fi înaintate firmei, dar și opiniei publice pentru a se vedea cât de serioși sunt angajatorii din județul Olt care au contract cu aproape tot Complexul Energetic Oltenia. De altfel, și colegii de la Husnicioara, în jur de 20 de persoane, fac și ei tabele pentru a înceta lucrul, dacă oamenii nu își primesc salariile. Am bănuit că se va ajunge la această situație, dar în lipsa locurilor de muncă în zonă, tot am sperat că pericolul nu va exista. Dacă nici după acest protest nu se vor da banii, firma din Caracal va rămâne fără salariați, paznicii fiind pregătiți să renunțe la acest serviciu, mulți semnând contractele împinși de la spate”, a declarat unul dintre angajații societății din Motru.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here