Pază de 300.000 lei pentru muzeul BNR de la Tismana

813

Banca Națională a României organizează o licitație deschisă pentru achiziționarea de servicii de pază în regim permanent (program 24 ore/zi) pentru Muzeul Tezaurului de la Mănăstirea Tismana.

„Asigurarea pazei și protecției la obiectivul Punct Muzeal Tismana, localitatea Tismana, Mănăstirea Tismana, jud. Gorj, pentru identificarea și eliminarea pericolului potențial. Se va încheia un contract pe o durată de 12 de luni de la data semnării acestuia. Program permanent 24/zi, inclusiv sâmbăta, duminica și zilele de sărbătoare. Număr total de ore pază/an = 8760 ore (365 zile/an x 24 ore/zi)”, potrivit caietului de sarcini.
Valoarea totală estimată a achiziției este de 311.593 lei fără TVA, firmele de pază interesate având termen până pe data de 22 aprilie să depună ofertele sau cererile de participare.

Comoara din peșteră
Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana a fost inaugurat în anul 2016, într-o peșteră din apropierea așezământului monahal, unde, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost mutat Tezaurul BNR, precum și o parte din tezaurul Băncii Poloniei.
„Vizitatorii vor descoperi povestea evenimentelor pe baza cărora a fost luată decizia mutării stocului de aur la Mănăstirea Tismana, în cadrul unei operațiuni secrete care a primit numele de cod «Neptun». Muzeul prezintă, pe lângă documentele din arhiva instituției, în mare parte inedite, despre salvarea Tezaurului BNR, și reproduceri ale casetelor utilizate pentru depozitarea aurului”, arată BNR.
Potrivit informaţiilor făcute publice de BNR, acțiunea de mutare a aurului la Mănăstirea Tismana s-a desfășurat între 8 și 22 iulie 1944. Folosind câte cinci dube pe zi, care au efectuat în total 75 de curse, 192,40 tone de aur au fost transportate la Tismana și depozitate în pivnița mănăstirii.
După evenimentele de la 23 august 1944, conducerea BNR a înțeles că stocul de aur nu mai era în siguranță acolo, așa că a decis mutarea lui în peștera de lângă mănăstire.
Astfel, tezaurul a rămas ascuns în peșteră până în ianuarie 1947. În acest interval, peștera a fost deschisă o singură dată, la începutul anului 1945, când au fost luate 210 casete cu 10,2 tone de aur pentru baterea medaliei „Ardealul nostru”. Operațiunea „Neptun” s-a încheiat cu succes: tot aurul a revenit la București, iar locul depozitării lui a rămas până la sfârșit un secret.
Muzeul de la Tismana poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 08.00 – 16.00.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here