Patru țări la ediția a XIV-a a Festivalului Internaţional de Folclor

270

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor se desfăşoară în perioada 21 – 26 august, la Târgu-Jiu. Evenimentul a debutat ieri, în acest an fiind prezente în orașul lui Brâncuși ansambluri din țări precum Bulgaria, Serbia, Ucraina şi România. În fiecare seară, iubitorii de folclor sunt așteptați în centrul municipiului nostru pentru a participa la spectacolele susținute de ansamblurile din străinătate și din țară.

Festivalul Internațional de Folclor a ajuns la ediția cu numărul XIV. Luni dimineața a avut loc, la Consiliul Județean, o conferință de presă la care au participat reprezentanții ansablurilor folclorice din Bulgaria, Serbia și Ucraina, precum și Titi Boantă – coordonatorul și coregraful Ansamblului folcloric profesionist „Mureșul” din Târgu-Mureș. Gheorghe Porumbel, directorul festivalului, a precizat, în conferința de presă de luni, că la ora 17.00, la Masa Tăcerii, se va face o şedinţă foto cu toate formaţiile conf fest folclorparticipante. La ora 19.00 începe parada formaţiilor participante la festival: ansamblurile invitate de peste hotare, Fanfara „Armonia” a municipiului Tg-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” şi ansamblurile din: Peştişani, Turceni şi Dănciulești, pe traseul: MASA TĂCERII – str. EROILOR (până la Teatrul Elvira Godeanu), după care formațiile se repliază la scenă; coordonează: Valeriu Saraolu, Iulian Malea.
Ciprian Florescu, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj a menționat că “în fiecare an, în luna august, organizăm la Târgu-Jiu acest festival, un eveniment care ne ajută să creăm o comuniune cu țările participante. Încercăm să ne ridicăm la același nivel ca și în anii trecuți”.

Seri de folclor, la Târgu-Jiu
În această seară, începând cu ora 20.00, la Amfiteatrul din centrul municipiului vor fii susţinute recitaluri de câte 30 de minute ale ansamblurilor din Serbia, Bulgaria şi Ucraina, dar şi un spectacol de gală susținut de Ansamblul folcloric profesionist „Mureșul” din Tg-Mureș – coordonator – coregraf Titi Boantă.
afisMiercuri seara, după recitalurile ansamblurilor din străinătate, Ansamblul folcloric profesionist „Timișul” din Timișoara – coordonator- coregraf Toma Frențescu, va susţine un spectacol de gală.
Joi, 25 august, la ora 12.00, în Sala Maură va avea loc o întâlnire de protocol cu delegaţiile participante la festival, în cadrul căreia se vor susţine scurte alocuţiuni de salut din partea conducerii judeţului şi municipiului, cât şi ale oaspeţilor; va urma înmânarea mapelor şi a obiectelor de protocol, dar şi un schimb de impresii asupra desfăşurării festivalului, propuneri, sugestii; Coordonează: Gheorghe Porumbel – directorul festivalului, Cristi Băluţă – referent cultural Consiliul Judeţean Gorj şi Oana Paloş – purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Gorj. Joi seara, începând cu ora 20.00 va avea loc festivitatea de închidere a festivalului.
Vineri, 26 august, pe Insuliţa de pe Jiu are loc Seară românească de folclor, începând cu ora 19.00. În prima parte a serii va avea loc un spectacol susţinut de Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, iar în partea a doua un spectacol susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Invitați în spectacol sunt îndrăgiţii Emilia Dorobanțu și Robert Târnăveanu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here